Esdeveniments

Jazz Escaldes desfulla la margarida

Benchluch busca patrocinis que garanteixin un festival que perduri

Jazz Escaldes desfulla la margaridaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mes de juliol passat tornava a la programació un dels esdeveniments històrics de la música al país, el festival de jazz. Hi van desfilar Madeleine Peyroux i Chano Domínguez, entre d’altres. Però va fer curt de públic: es va anunciar amb tan escàs marge que una part del públic potencial no se’n va assabentar i una altra tenia ja altres propostes a l’agenda. Els responsables (comú d’Escaldes-Engordany i les empreses E-Sound i Studio Eventia) no volen repetir l’error. Més encara, apunta el conseller de Cultura escaldenc, Salomó Benchluch, l’Andorra Jazz Escaldes només tornarà a l’escenari si queda clar que és un projecte amb futur, amb bones perspectives de consolidar-se i no queda en flor d’un dia. Per assolir-ho necessita assegurar en el temps el compromís d’altres patrocinadors, que han d’assumir aproximadament el 60 per cent del pressupost, que es mou entre els 50.000 i els 60.000 euros.

Benchluch és optimista però prudent. “Potser em passo de positiu, per l’entusiasme del projecte i perquè tothom m’està dient que sí, que sí. Però s’ha de concretar.” En tot cas, aquests compromisos han de quedar tancats abans que acabi el mes de febrer. L’objectiu, que al març ja es comenci a fer difusió del cartell tant al país com, especialment, a l’exterior.

Propostes

El programa ja està tancat, i avança el conseller escaldenc, portaria en tres dies de música, a raó de dos concerts cada nit, gent com ara Andrea Motis, un valor contínuament a l’alça en el panorama jazzístic. La programació comptaria també amb el grup liderat pel percussionista cubà Pedrito Martínez: es diu d’ell que potser no és un gran conegut del gran públic però té entre els seus fidels gent com Eric Clapton o Paul Simon, assidus als seus concerts al club novaiorquès Guantanamera.

El tercer nom que desvela Benchluch és el del vocalista nord-americà José James, que s’ha fet un lloc als escenaris amb la peculiar manera d’interpretar jazz i soul des del prisma del hip-hop. “No pretenem que sigui el festival que va ser, amb aquell cartell espectacular per on passaven els més grans, gent com B.B.King”, reconeix Benchluch, però sí assegurar propostes atractives i de qualitat.

Però per donar-hi llum verd el conseller adverteix que “o ens assegurem que és per temps o ho deixem estar, res de pensar a curt termini: ni per un sol any ni per al mandat”. Però aleshores, insisteix, “necessitem patrocinadors forts”, és a dir, entitats bancàries, i per descomptat, Andorra Turisme, que s’ha d’implicar especialment en la promoció. Tot i que part de la difusió (per sales d’ar­reu del circuit jazzístic i publicacions especialitzades) l’assumiran des de la productora musical espanyola E-Sound.

“Ja sabem que el jazz no atreu un públic massiu, però sí un públic coneixedor”, i generalment amb un poder adquisitiu interessant. L’Andorra Jazz Escaldes, recalca Benchluch, ha de ser “un projecte de país, no simplement el festival estrella de la parròquia”.

'MEMÒRIA VIVA' AGLUTINARÀ ELS ACTES DEL 40È ANIVERSARI

Festival de jazz a banda, l’activitat cultural a la parròquia escaldenca se centrarà de forma particular al llarg de l’any en la celebració dels 40 anys de la parròquia: art al car­rer, propostes al Prat del Roure, implicació de les entitats aixoplugades en un tot que han batejat Memòria viva. Un programa de disciplines diverses que prendria com a model, recorda el conseller Benchluch, el que al seu dia va ser el de la Capitalitat de la Cultura Catalana, amb molta implicació des de tots els sectors. Des de la Unió Pro Turisme a totes les entitats culturals i el teixit associatiu. Una aposta “per la participació i per les idees i la innovació” més que “un pressupost desbocat”. De fet, explica el conseller, el departament treballarà amb un pressupost similar al del 2017: aproximadament 1,3 milions d’euros (incloent-hi despeses del personal i manteniment d’equipaments, a banda de les activitats). “Volem que les propostes surtin del cor i no de la butxaca”, resumeix.

Els quaranta anys d’història de la parròquia, doncs, seran el rerefons de bona part de l’activitat cultural a Escaldes durant l’any, des de la programació musical, on les Nits del Món, per exemple, deixaran un espai molt ampli a les ciutats agermanades: Lalín i l’Illa de la Reunió. Hi haurà un parell de festivals “de calibre”, promet, al Colors de Música, i no faltarà la proposta d’art de carrer per a l’estiu. En aquest sentit, va subratllar, potenciaran l’art de carrer, i aquí inclou el recuperat Pessebre Vivent.

tracking