Reportatge

L'electrònica es fa fum?

S’està convertint en una situació recurrent, un costum quasi: un programador desembarca a Andorra amb el projecte d’un fabulós festival d’electrònica i neu, en fa una primera edició (potser una segona), promet consolidar la cita i finalment es converteix en fum.

L'electrònica es fa fum?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arinsal va ser escenari a finals de la passada temporada d’esquí de l’Horizon, nou intent per quallar un festival que es converteixi en cita de referència al món de l’electrònica, amb la fórmula clàssica d’esports de neu de dia i música al vespre i la nit. En aquest cas els organitzadors, una empresa britànica d’organització d’esdeveniments, traslladava a Arinsal una cita que tenia com a emplaçament original les pistes búlgares de Bansk, on s’havien celebrat les tres primeres edicions. Van tenir problemes relacionats amb la seguretat, segons van explicar, i van posar els ulls a la localitat massanenca. Es va celebrar entre el 26 de març i el 2 d’abril, fi de temporada i època en què baixa l’ocupació.

La trobada va portar uns 1.200 visitants a la població, segons les dades dels organitzadors, que van marxar satisfets dels resultats i prometent que tornarien. A hores d’ara, però, i amb menys de tres mesos sobre les dates previsibles, res no sembla haver-se mogut. Ni hi ha cap anunci del festival a les xarxes –territori natural d’aquest tipus d’esdeveniments– ni empresaris d’Arinsal molt implicats en la primera edició en tenen cap notícia. Ni els portaveus de l’organització, contactats des del Diari, responen.

Se suma així als festivals de contingut similar que, dèiem, van tenir una vida efímera per acabar desapareixent sense deixar rastre. El més ambiciós va ser l’Electrosnow. Es va celebrar coincidint amb les edicions del 2013 i 2014 de la competició de surf d’estil lliure Total Fight a les pistes de Grandvalira. Al darrere hi havia una empresa barcelonina que va aixecar esdeveniments com el Piknic electrònic a la Ciutat Comtal. A Andorra va portar gent de primer nivell, entre els quals Carl Craig, Nina Kraviz, Miss Kittin o el duet de Manchester Simian Mobile Disco, i van aplegar un públic de més de tres mil persones. El 2015 van anunciar un any sabàtic. Del qual mai no han tornat.

Arinsal va ser escenari, paral·lelament, de l’Snowboxx, un festival de dos edicions i marcat per la tragèdia: un jove turista britànic va aparèixer ofegat al Valira. Els dos mil visitants que va atreure –amb les consegüents queixes per sorolls i molèsties– van fer que es convertís en massa gran per a una localitat tan petita. Els impulsors van anunciar que s’emportaven l’esdeveniment a Alpe d’Huez, amb alleujament dels veïns –si més no, d’una part– i cert disgust d’alguns empresaris i hotelers, que veien negoci en èpoques en general fluixes.

L’únic que perviu per ara, però també està per veure si supera la fatídica xifra de les dues edicions, és l’Hibernation, que desgrana cartell per a la cita, del 31 de març al 3 d’abril. Organitzada per un operador turístic francès, La Noche Voyages, i pensat sobretot per a aquest mercat, compta amb el suport d’Iniciativa Publicitària del Pas.

tracking