Reportatge

'Best-sellers', procés i youtubers

Serà una desfilada de signatures habituals de les llistes de ‘best-sellers’ la que passi aquesta setmana per les llibreries, de Dan Brown a Pérez Reverte. I per diversificar, els llibres del procés i els dels youtubers, ara en versió prosa poètica, que fan furor.

'Best-sellers', procés i youtubersXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Pamela Méndez (Llibre Idees) es va quedar estupefacta en veure una jove clienta començar a cridar i saltar d’entusiasme quan li va vendre Amor y asco. Sembla ser que el títol estava esgotat arreu, excepte a la seva llibreria. Amor y asco està signat per @SrtaBebi i sota una denominació tan enigmàtica i creativa hi ha un d’aquests influencers convertits en gurus de tota una generació via YouTube. Estan protagonitzant tot un fenomen des que es van passar a un gènere que les llibreries digitals etiqueten com a prosa poètica i que, per molt que el lector amb dècades de pàgines a l’esquena se’ls miri amb escepticisme, estan dirigint els adolescents cap a les llibreries. Títols com Inflamable (mateixa autoria) o Historia de un náufrago hipocondriaco (Defreds, pseudònim de José A. Gómez Iglesias). Així que a Méndez li sembla meravellós veure que algú torna a fer salts d’alegria amb un plaer que semblava tan oblidat com trobar un llibre en paper. Títols d’aquestes característiques copen els llocs elevats dels rànquings de vendes i fan que els llibreters s’animin a fer comandes més nombroses de llibres que per a ells mateixos eren perfectes desconeguts.

Els prestatges de les llibreries han començat a exhibir aquestes setmanes els títols i autors que són tot un ham per al lector àvid de novetats. I a ells confien les vendes nadalenques els llibreters perquè són autors que “tenen addictes”, apunta Lluís Canal (La Llibreria). “Normalment quan arriben llibres de gent com Michael Connelly o Dan Brown estimulen les vendes: hi ha molta gent que els ha llegit coses anteriorment i volen seguir-los.” Ara que també hi ha novetats que de moment són un enigma: la nissaga Millennium va protagonitzar al seu moment tot un boom, però sense Stieg Larsson i amb la continuació en mans de David Lagercrantz –ara El hombre que perseguía su sombra– les expectatives són bones però no està del tot garantit el favor del públic.

El reguitzell de noms amb molta tirada és llarg aquesta temporada. Hi ha novetat de Paul Auster –el geni del que s’ha etiquetat com best-seller de qualitat–: 4321, un altre intent d’aconseguir, en mil pàgines, la gran novel·la americana que tants autors persegueixen. I en clau de lletres hispàniques hi ha Arturo Pérez-Reverte, amb Eva, nova aventura de Lorenzo Falcó. Amb escenari barceloní, Origen, de Dan Brown, està cridat a ser un altre dels supervendes de la temporada. Tot i la forta competència de Javier Marías, Almudena Grandes, Javier Sierra o fins i tot l’última aventura d’Astèrix, en una clau molt diferent però gens menyspreable a l’hora de sumar vendes, i entre públic de les edats més diverses.

“Jo m’atreveixo a augurar que el desembre serà bo”, apunta Méndez. Cert que l’octubre i el novembre van ser fluixos en vendes: també els llibreters, diu, van notar que la gent està més pendent de les notícies que de la ficció. Però confien en la remuntada, coincideix Canal. I la situació política al país veí ha fet que alguns lectors girin els ulls a les llibreries a la recerca d’informació. Títols com Los cuentos y las cuentas de la independencia, de Josep Borrell, que havia passat quasi desapercebut, ara és reclamat pels lectors. També títols com Escucha, Cataluña. Escucha, España, i Operación Cataluña: la verdad oculta, de Francisco Marco. Fins i tot es recupera, en clau de ficció, el Victus d’Albert Sánchez Piñol, ja amb uns quants anyets al llom.

I per als que prefereixin dedicar les tardes nadalenques a la lectura en clau andorrana, Anna Riberaygua (La Puça) proposa un parell de novetats: el recuperat conte Ulls d’aigua, de Josep Enric Dallerès, il·lustrat per Rezvan Kani, i el dedicat a la història de la recuperació de les falles, que sortirà en un no-res.

tracking