Iniciatives

Formació per a especialistes de cine

L’escola As de Cine, amb seus a Barcelona i Madrid, obre portes també a Andorra

Formació per a especialistes de cineXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arribar i moldre: Àngel Plana –va treballar a La comunidad, d’Álex de la Iglesia, per exemple– va presentar ahir a la premsa el projecte que impulsa a Andorra, una escola per a especialistes de cine com les que dirigeix ja a Barcelona i Madrid, i en acabar de parlar amb els periodistes ja un jove s’hi va atansar, atret pels cartells, demanant quan estaria operativa. Plana, que va aprofitar la formació militar com a base de la seva futura professió, dirigeix les dues seus d’As de Cine i està acompa­nyat a la iniciativa per Gerard Miralles, escaldenc que es dedica professionalment a l’espectacle, com a bufador de foc. Tots dos han trobat un emplaçament ideal per iniciar l’activitat en el complex recreatiu 360º Extrem –també aprofitarien les pistes d’equí i zones naturals– i la complicitat de l’empresari Gerard Pifarré, de Gatzara Espectacles, i el productor de cine Josep Pozo (Imminent Produccions).

A banda, la idea de Plana i Miralles té visió de futur, ambició: acaben d’encetar converses amb el ministeri d’Educació perquè, a mitjà termini, la formació compti amb un títol homologat a través de la Universitat d’Andorra. Això, però, està molt a les beceroles.

Emplaçament “ideal”

Plana, que ha format gent ara enrolada al Cirque du Soleil, per exemple, va glossar les virtuts d’Andorra com a emplaçament ideal per a la seva activitat: unes instal·lacions com les del complex d’oci situat a Santa Coloma –s’hi pot instal·lar un plató submarí, per exemple, va dir, cosa que podria atreure també rodatges–, les zones d’esquí i espais naturals, “molt de potencial per crear una escola de referència” en una professió que no deixa de ser nova, si més no a Europa.

El curs començaria cap a la primavera, per aprofitar l’última neu, i la primera promoció, una vintena de persones com a molt, hauria de sortir ja en uns mesos. Amb sortides laborals que no tan sols miren cap al cinema, apunta Plana: dels centres que dirigeix ja surten professionals preparats per a publicitat i espectacles, per a televisió, per a parcs temàtics. Idea aquesta última que va agradar a Pifarré: ja va posar en marxa un túnel del terror fa uns anys, a Encamp, i la idea de tornar-hi no l’ha abandonada, però li faltava el personal format.

I en quin alumnat estan pensant? Joves de 18 a 35 anys aficionats als esports de risc o fins i tot esportistes professionals que troben així una segona vida per a la seva carrera, “perquè a partir dels trenta estan físicament en perfectes condicions i psicològicament molt més centrats que els més joves”, molt d’agrair en un ofici d’alt risc, argumenta Plana.

L’especialista madrileny i el llançafoc andorrà es van conèixer en una fira d’arts escèniques a Barcelona i des d’aleshores han col·laborat en diferents projectes de manera constant. Tots dos formaran part del professorat, en formació, que inclou també classes d’esgrima o conducció.

tracking