Reportatge

El so analògic de les muntanyes

Sona com sona, sense trampa ni cartró, és a dir, sense cap intervenció de truc digital. ‘Mountain Songs’, el so de les muntanyes, l’últim projecte orquestrat per Landry Riba –perquè és molt més que un disc–, arriba dimecres al carrer.

El so analògic de les muntanyes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Encara dijous Riba ultimava a l’estudi barceloní els detalls de la mescla i masterització d’un treball discogràfic que “és tot ell analògic”. Veure’l allà, en cinta magnètica, “segueix sent molt emocionant”, diu el músic, que per a aquest treball ha fet una pirueta de logística complicada: compondre cinc temes pensant en els cinc espais emblemàtics de la història i el patrimoni andorrà on volia gravar-los. Així ho va fer, recorrent amb l’equip –una part de fix i convidats per a cada ocasió– Casa de la Vall, l’era de Casa Rossell a Ordino, cal Pal de la Cortinada, Sud Radio i Sant Miquel de Prats. Cinc escenaris, cinc peces musicals i cinc videoclips, signats en aquest cas per Èric Rossell –amb la col·laboració d’Òscar Julià i Jessone Morillon– i que s’aniran publicant a partir de l’1 de desembre al canal de YouTube de Riba: una oportunitat de sentir la música però també d’entrar –de nou o per primer cop– en alguns espais no sempre accessibles per al públic.

fidel als espais

Uns espais als quals el baixista volia ser totalment fidel. “Vull que s’hi sentin les coses tal com són, que el músic respira o el soroll de les cadires, vull ser respectuós amb els llocs que ens van acollir”. En el disc, assegura, no busca la perfecció, res més allunyat de la seva idea. Per això que tot el procés hagi estat absolutament analògic, incloent-hi tot el sistema de microfonia que “no era moderna moderna”, assegura. I per això ha volgut mantenir allunyat “qualsevol programet informàtic” que alteri la realitat, que influenciï el so de qualsevol manera. “No serà perfecte però aquesta és la gràcia: recollir les imperfeccions.” Únicament, en el procés de masterització final s’haurà unificat el color, perquè tot plegat tingui una personalitat homogènia.

“És cert que podria gravar al meu estudi, però sento que seria un pas enrere”, diu el músic, que ja últimament s’ha complicat la vida buscant paratges insòlits per als directes.

Riba va enrolar un grapat de músics que en alguns casos ja l’han acompanyat en projectes precedents: Mireia Planas, Elias Porter i Ivan Garriga, que el van seguir pels cinc llocs de gravació al llarg de la segona quinzena d’octubre. A banda, els convidats a cada peça: Débora López, Albert Bartumeu, Miguel Moe Espinosa, Carlos Lozano i Sergi Bobby Verdeguer.

Mountain Songs, explica Riba, està inspirada per un projecte similar realitzat per l’islandès Ólafur Arnalds, Island Songs.

El so analògic de les muntanyes

El so analògic de les muntanyes

El so analògic de les muntanyes

tracking