reportatge
Valors a l'escalf de la música
Cent vint-i-dos joves del país treballen aquests dies colze a colze com a amfitrions del que serà el cinquè Canòlich Music Festival, divendres i dissabte a Sant Julià de Lòria, una trobada al voltant de la música cristiana i, sobretot, els valors.
és que consolidat –diu el mossèn lauredià, mossèn Pepe Chisvert– està el festival, que enguany tornarà a atreure uns 1.500 adolescents i joves vinguts de Catalunya i València, però també de Madrid i que seran acollits pels joves andorrans. Una manera de complir el que és el principal objectiu de la trobada, recorda el mossèn lauredià: “el Canòlich és una excusa per formar líders, per crear un col·lectiu que creixi amb valors” perquè la trobada, defensa, “té abans que res una dimensió educativa”.
Cosa que no treu que la música cristiana sigui l’atractiu principal. Enguany amb un punt fort en el qual Pepe Chisvert posa l’èmfasi: la presència de la formació The Gospel Viu Choir, formació de Palafolls que s’ha convertit en una referència a Catalunya. Recalen al país amb un projecte a favor de la infància, Gòspel Sense Fronteres, amb el qual posaran prop de vuitanta vocalistes damunt de l’escenari. Serà en el marc de l’acte estrella de la trobada, la missa gòspel, que com la resta d’activitats se celebrarà a l’envelat instal·lat al pàrquing davant del comú lauredià, ubicació fixa del Canòlich des de la tercera edició. Les dues primeres es van desenvolupar a la plaça de la Germandat, però l’espai es va quedar petit, d’una banda, i de l’altra, la concentració de jovent causava problemes als veïns. “A banda, així mostrem als nois com es poden optimitzar recursos, els ensenyem a ser responsables dels diners públics.” El certamen, organitzat a través de la delegació d’Ensenyament del Bisbat d’Urgell, el financen la parròquia i el comú lauredians.
Al voltant del canvi climàtic
Enguany tota l’activitat del Canòlich girarà al voltant d’un tema, el del canvi climàtic; seguint l’encíclica del papa Francesc, recorda Chisvert, “treballarem plegats sobre com potenciar la sensibilitat envers la natura”. També escènicament i en tots els materials que s’empren en l’organització de la trobada: la pregària la faran sobre una catifa reciclada que cobrirà el sòl de l’església, perquè els joves puguin seure a terra. I totes les activitats a l’envelat, explica mossèn Pepe, estaran subratllades per les projeccions en una enorme pantalla led. “Imatges d’incendis, d’aquestes bestieses que fem amb la natura, perquè el jovent en prengui consciència, perquè se sensibilitzin sobre que així no anem bé”.
Això en el marc d’una trobada on, recorda el mossèn, els participants estan acompanyats per educadors en una ràtio d’un adult per cada deu joves i amb taxa d’alcohol zero.
Per aquesta cinquena edició, que debutarà divendres al vespre, desfilaran onze formacions musicals i solistes, entre els quals hi ha convidats que repeteixen. És el cas del DJ britànic Andy Hunter, qui ja va ser una de les estrelles convidades en la primera i la tercera edicions. També des de Gran Bretanya vindrà el grup LZ7, que seran encarregats de tancar les actuacions de la nit de divendres. És una formació originària de Manchester que fa cinc anys va arribar al número 12 de les llistes d’èxits britàniques amb un tema en col·laboració amb Matt Redman, un dels referents en l’àmbit de la música cristiana i posseïdor d’un Grammy.
Repeteixen també els tarragonins Sal150 i una banda que precisament es va formar a Andorra i al calor del Canòlich, One, encapçalat per Juamma Jurado i que compta també a les files amb Hèctor López, professor i membre de Love It.
Enguany els assistents podran escoltar també Assisi, una formació valenciana que, a l’empara dels salesians, té estudi propi on està en vies d’enregistrar una versió de Gospel, el musical de Broadway. A banda, el madrileny Álvaro Fraile i les formacions Artista Convidat, Infínitum i el Cor Rock d’Encamp.
L’entrada és lliure, només hi ha un preu simbòlic per a la botifarrada. “Però si algú no té diners, no marxarà amb la panxa buida”, promet Chisvert.