patrimoni

Excavacions a Santa Coloma

ReGiraRocs inicia l’exhumació dels cossos afectats per l’obertura d’una rasa per canalitzar cablejat

Excavacions a Santa ColomaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els arqueòlegs de l’empresa ReGiraRocs van iniciar ahir els treballs necessaris per a l’exhumació dels cossos, probablement quatre –però encara està per confirmar– que van ser trobats en obrir una rasa en un dels laterals de l’església de Santa Coloma, una obra necessària per instal·lar el cablejat necessari per al mapping, la projecció que es farà a l’interior de l’església dels frescos romànics arrencats de l’absis. Els treballs van quedar aleshores paralitzats (després d’una certa polèmica sobre l’apertura d’una rasa en un antic cementiri i sense cap projecte arqueològic previ) i finalment el ministeri de Cultura va adjudicar la tasca d’identificació i recuperació dels cossos a l’empresa dirigida per Gerard Remolins.

Ahir, dèiem, l’equip de Remolins es va posar mans a l’obra per dur a terme una missió que previsiblement durarà de dos a tres setmanes. De moment, la primera feina va ser eliminar algunes de les deixalles que van anar a parar a l’interior de la rasa des de l’agost, entre les quals brossa de la festa major, malgrat que l’obertura s’havia cobert. En aquesta primera jornada els arqueòlegs també han identificat les fosses afectades: tres de confirmades i un quart individu, possiblement, tot i que de moment només han aparegut les extremitats inferiors. Un cos que podria presentar dificultats perquè si la resta roman sota la terra que no ha estat remoguda, fora de la rasa, posaria en la disjuntiva d’haver d’ampliar, o no, l’excavació. O potser en realitat no hi hauria un individu sencer, proposa Remolins, perquè també van apareixent restes humanes que van quedar desmembrades en el moment que l’excavadora va entrar al cementiri per realitzar el primer cablejat de la instal·lació elèctrica a l’església. Eren altres temps, matisa Remolins, i no hi havia la sensibilitat que hi ha actualment. Ni les lleis que se n’encarreguin.

En el moment de ser exhumats, els cossos seran traslladats al laboratori de ReGiraRocs, on una antropòloga haurà d’examinar-los per determinar-ne dades com ara el sexe i l’edat. També per iniciar la datació dels enterraments. Per “intuïció”, l’arqueòleg s’aventura a proposar que siguin dels segles XVI o XVII, però sense cap dada que doni encara validesa a la suposició. Un cop realitzada la determinació estàndard, les restes passaran a mans de Patrimoni Cultural, atès que estan considerades material arqueològic. Seran els seus responsables, aleshores, qui decidiran què fer-ne.

tracking