equipaments

Museus 2023: llista de propòsits

Recupera, sense concretar, el tema del Nacional i apunta millores en la visita a Casa de la Vall i la difusió dels equipaments

Museus 2023: llista de propòsitsSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La xarxa estatal de museus ha sobreviscut en “una situació precària els últims quinze anys”, reconeixia la ministra de Cultura, Olga Gelabert, uns anys durant els quals ha fet una evolució “no sempre encertada ni amb els recursos necessaris”. Amb aquestes premisses es va començar a elaborar el Pla estratègic de museus 2017-2023, un document que “ha d’ajudar a reflotar els nostres museus”, segons la cap de l’àrea, Marta Planas, i presentat com una “llista de propòsits” i que demana un creixement important en els recursos: creixerà la dotació pressupostària, amb partides a Cultura, Ordenament Territorial i Turisme; en unes quantitats que les responsables del ministeri no van precisar però importants, van anunciar. Sense ser aquestes les xifres exactes, va apuntar la directora de Promoció Cultural i Patrimoni, Montserrat Planelles, “passem de disposar de 20.000 a 200.000 euros, posem per cas”. En l’àmbit de personal sí que va ser més exacta amb les previsions: de cara a l’any vinent s’incorporaran dues noves persones al departament, que s’afegiran a les dues que hi treballen, a banda de la desena de guies culturals.

El Pla torna a posar damunt la taula l’eterna qüestió del museu nacional. Tot i que sense avançar res i amb una proposta tan vaga com “elaborar un document de propostes” per a la seva instauració. Del que es tracta, va defensar Planas, és “d’aconseguir que els museus que ja tenim facin de base: hem d’invertir en aquests i crear un teixit sòlid, fort, del que el museu nacional farà de gestor”.

Mesures

El document –elaborat amb assessorament de Josep Boya i Oriol Picas, director de Patrimoni de la Generalitat i de l’àrea de museus respectivament– recorda mesures ja conegudes, com el canvi d’ubicació del Museu de l’Automòbil, amb canvi de denominació, redefinició de “missió, visió i objectius” i revisió de l’estructura dels continguts. També recull el trasllat de l’Andorra Romànica a Santa Coloma i la reconversió de l’espai de Pal en lloc per exhibir artesania i artistes del país. Inaugurarà Francesc Galobardes, per cert. I anunciada estava la revisió de la museografia de la casa Areny-Plandolit i la creació d’un espai on exhibir peces del patrimoni als baixos del Museu Postal.

Entre els propòsits desvelats ahir, la introducció de millores en la visita a la Casa de la Vall, on també pactaran amb Sindicatura nous “recursos museogràfics que ajudin a entendre l’evolució política al país, per la qual ara es passa molt per sobre”, va apuntar Planas. Així mateix, el ministeri planteja “reconsiderar” el cap de casa com a espai per a exposicions temporals –algunes ja se n’han fet–. I amb això quedaria completada una xarxa d’espais que Cultura pugui utilitzar per a mostres: Art al Roc –“dos o tres anys, segur, i segurament a mitjà termini”, va assegurar Gelabert– amb La Peixera, als baixos i cedits a La Xarranca, a punt d’obrir; l’Era del Raser, acabada d’obrir als baixos del Postal i Pal que, com dèiem, queda reservada per artesania i artistes locals.

També està prevista la renovació del Centre de Natura de la Cortinada, “un projecte ja vellet” i sempre ajornat per manca de diners.

Ràdio Andorra i la televisió

I Ràdio Andorra, per descomptat. Com a part d’un “futur itinerari industrial, amb el Museu de l’Electricitat i el del Tabac”. El document recull el trasllat d’RTVA a l’antiga emissora encampadana, “per acabar-li de donar un ús més complet”. Tot i que Gelabert va puntualitzar que mentre el projecte museístic segueix endavant –sense data, però–, la qüestió de la televisió pública no depèn de Cultura i només afectaria una part de les instal·lacions, un soter­rani rehabilitat en les obres d’adaptació de l’edifici.

El pla estratègic insisteix també en la difusió dels museus del país com a “nous productes culturals”, confiant en la complicitat d’Andorra Turisme i la col·laboració amb comuns i responsables de museus privats.

tracking