art

... I per fi, la pintura portuguesa

El Museu del Tabac anuncia per a principi de l’any vinent l’exposició ‘Portugal: del romanticisme a l’art contemporani’

... I per fi, la pintura portuguesaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Era un vell anhel, un interès que ha trigat temps a materialitzar-se, explica la directora del Museu del Tabac, Maria Martí, i per fi arribarà aquí: l’equipament lauredià dedicarà la primera mostra de l’any vinent a la pintura portuguesa, un desplegament d’estils, moviments i autors que arribarà sota el descriptiu títol de Portugal: del romanticisme a l’art contemporani. Una selecció realitzada expressament per a aquesta mostra d’entre les peces que custodia el Museu Nacional d’Art Contemporani de Chiado, a Lisboa, on Martí va trobar les complicitats necessàries per complir el que d’alguna manera es pot considerar un deute amb la cultura veïna i les tretze mil persones que integren la comunitat lusitana a Andorra. “És una idea que persegueixo fa molt de temps i un projecte en què fa molt de temps que treballem”, insisteix.

El museu lauredià acollirà una mostra integrada per aproximadament mig centenar de quadres –se centra exclusivament en la pintura– de més de quaranta artistes. L’objectiu és “oferir una visió general, històrica, de l’art portuguès des de mitjan segle XIX fins a mitjan del XX”. Una pintura interessant però desconeguda fora de les seves fronteres pel públic no especialitzat i amb la qual volen oferir “un tast sobre aquests moments, molt importants de la història de l’art”, també a Portugal, indica Martí. Un recor­regut pensat tant per donar-lo a conèixer als ciutadans del país com per acostar una part de la seva pròpia cultura als residents lusitans.

La selecció, feta a mida i en exclusiva per a aquesta exposició a Andorra, és a càrrec del museu lisboeta. Per ella desfilaran quadres dels romàntics Tomàs de Anunciaçao o Lupi, així com dels naturalistes Marques de Oliveira i Columbano Bordalo Pinheiro. I pel que fa a moviments de les avantguardes del segle XX, hi haurà figures significades, com Amadeo de Souza-Cardoso i Adriano de Sousa López. Hi haurà neorealistes, com Júlio Resende, i surrealistes, com Fernando Lemos. Fins acostar-se a l’abstracció geomètrica que va practicar Nadir Afonso.

A banda, explica Martí, hi haurà una pinzellada sobre el ric món literari lusità, més enllà dels autors més coneguts fora de les seves fronteres, com Pessoa.

tracking