Música

Escaldes recupera el Festival de Jazz

Chano Domínguez obrirà l’edició 20+1 el 13 de juliol i Madeleine Peyroux protagonitzarà la cloenda

Escaldes recupera el Festival de JazzIMMA TORRA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El pianista Chano Domínguez per obrir i Madeleine Peyroux per tancar. Enmig, els concerts de Paolo Fresu i Uri Caine, trompeta i piano; el compositor i baixista novaiorquès Michael League, líder dels Snarky Puppy, i el guitar­rista John Scofield, guanyador més recent del Grammy al millor àlbum de jazz instrumental. Amb aquest cartell vol renéixer el Festival de Jazz d’Escaldes-Engordany. Del 13 al 16 de juliol –les dates tradicionals i les que inclouen el pont del 14 de juliol a França, un plus– se celebrarà al Prat del Roure l’edició “20+1”, segons s’hi va referir el conseller de Cultura escaldenc, Salomó Benchluch, que presentava entusiasmat un projecte que, confessava, van portar fins al moment de revelar-lo amb el màxim secretisme.

L’emblemàtic festival neix gràcies a la col·laboració pública i privada: l’empresa espanyola E-Sound abonarà els catxets dels artistes –uns 40.000 euros– i el comú assumeix el cost de les infraestructures, la logística i la promoció del festival. Una cita que busca recuperar el seu lloc al circuit de festivals, va explicar la directora de Cultura, Anna Garcia: és una de les raons per les quals es torna a apostar per les mateixes dates, en les quals no hi ha gaires esdeveniments en l’àmbit del jazz a tot Europa.

Era un projecte llargament acaronat per Benchluch, va admetre, però que mai no havia trobat el camí per materialitzar-se. Ho va fer gràcies a aquesta confluència d’interessos amb l’empresari Massimo di Stefano: l’any passat va visitar Andorra amb motiu d’un altre espectacle que portava E-Sound, va descobrir la història del festival, “i vaig sentir un impacte emocionant i em va sorgir la idea de despertar-lo”.

El festival, que va viure la primera edició el 1985, va acabar vint edicions després pel “pressupost elevadíssim”, va recordar el conseller escaldenc, “i quan ja començava a albirar-se la crisi econòmica”. En els últims anys tornar a aixecar-lo era “impensable”. Ara considera que ha arribat el moment de rellançar-lo, “no diré que amb un pressupost més petit, però sí més adequat, i gràcies a col·laboradors”.

L’objectiu és mantenir-lo en el temps, que no sigui flor d’un estiu. “Per un any no calia ni valorar-ho”, va destacar Benchluch, tot i que, va admetre, “hi ha moltes incògnites i hem de ser realistes”. La principal incògnita, és clar, la resposta del públic: confien omplir i estimen que el públic serà en un setanta per cent nacional i la resta, forà, percentatges que confien revertir de cara a les següents edicions. “La primera aposta és sempre la més difícil”, va manifestar Di Stefano, però, va assegurar, creu “absolutament” que l’èxit els acompa­nyarà.

Les figures i el cicle al carrer

En aquesta primera edició la desfilada de figures començarà amb el jazz-flamenc de l’artista de Cadis Chano Domínguez, que va ser un habitual de la primera etapa. Aquella mateixa nit actuaran Paolo Fresu, un emblema del jazz mediterrani, i Uri Caine. L’endemà, divendres 14 de juliol, arribarà League (amb Snarky Puppy va aconseguir dos Grammy), per presentar nou projecte, Bokanté, barreja de música de l’oest de l’Àfrica, blues i so Led Zeppelin, amb lletres en llengua criolla i francès. El dia 15 serà el torn d’Scofield, que com a guitarrista ha col·laborat amb gent com Miles Davis o Jaco Pastorius. La veu de Peyroux posarà el punt final a la primera edició: la cantant, avui en un moment àlgid de la seva carrera, ja havia passat, tota joveneta i pràcticament debutant, per l’escenari escaldenc.

Per complementar el festival, el cicle de jazz al carrer, del 10 al 15. A les 19.30 hores a la plaça Coprínceps, com és habitual. Obrirà amb la veu de Tricia Evy i continuarà amb Benjamin León Trio (un potent teclista), Acoustic Guiri (jazz manouche), Víctor de Diego Trio, encapçalat pel saxofonista basc, i Emma Fernández Band, amb un espectacle dinàmic. Clourà aquell dissabte, amb un espectacle didàctic: Jazz a l’aula.

tracking