Donés insufla vida a l'AuditoriXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

alor hi havia als aplaudiments que anit rebia Pau Donés en aparèixer a l’escenari ordinenc. Calor i algun mòbil inoportú que va provocar la ironia del cantant: “agafa’l, agafa’l, que potser és important”, deia des de l’escenari, a punt d’iniciar un concert que va començar intimista per anar agafant volada a mesura que transcorrien els temes i anava desfilant el repertori més conegut.

50 palos, el disc protagonista de la gira que ahir recalava a l’escenari ordinenc, és una recopilació de 21 temes de la llarga carrera de la banda liderada per Donés. Amb les cançons més conegudes, per descomptat, des de La flaca fins a Bonito, o Déjame vivir. Però també, va explicar el cantant en entrevista amb el Diari, “m’he donat el luxe d’incloure’n d’altres que no van ser tan populars, no van tenir cap repercussió especial, com Estamos prohibidos, però no per això són menys maques”. A banda, un tema nou, Humo, el senzill extret de l’àlbum.

El disc, i la gira, és un repàs a una trajectòria que Donés defensa haver mantingut al marge dels camins més comercials. “No ens vam deixar comprar per l’esperit comercial del mercat de la música”, defensa, i tot i així, s’enorgulleix, van aconseguir col·locar-se en els grans hits. I més enllà perquè, va recordar, un tema com La flaca no s’ha quedat simplement com una cançó en la vida de molts dels que ara estan entre els quaranta i els cinquanta: Santana, una figura emblemàtica de la música, acaba de fer-ne una versió. “Ens enorgulleix que s’hi hagi fixat ni més ni menys qui és una figura indiscutible, el pare del rock llatí”.

Jarabe de Palo ha estat un dels caps de cartell –al costat de gent com Ara Malikian, Sidonie, José Mercé o Macaco– del cicle programat pel ministeri de Cultura per insuflar vida a l’Auditori Nacional, un equipament infrautilitzat i que, com va admetre la ministra Olga Gelabert, ni tan sols és ben conegut per una part del públic del país.

Del cicle encara en queden un parell de cites d’aquí a finals de juny: els andorrans Bluetonics i el pianista austríac David Six.

tracking