Literatura

Carlemany a un 'prota' extraordinari

Laia Aguilar recull el premi al Foment de la lectura que va rebre per ‘Wolfgang’, la història d’un nen superdotat

Carlemany a un 'prota' extraordinariXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Laia Aguilar (Barcelona, 1976) sap des del passat mes de novembre que és la sisena guanyadora del premi Carlemany per al Foment de la lectura –10.000 euros de dotació–, un guardó que ahir recollia en un acte celebrat a l’Andorra Park Hotel. La raó de l’espera, que el llibre en aquests moments estigui ja editat. En l’acte, Aguilar es va poder reunir per fi amb el jurat juvenil (nois dels tres sistemes educatius) que van decidir premiar Wolfgang (Extraordinari), la història d’un xaval d’intel·ligència molt elevada però amb certs problemes de relació amb els altres, un noi a qui agrada fer llistes de coses inútils, entre les quals, per cert, llegir novel·les.

A l’autora, va reconèixer, se li fa “una mica estrany” això de recollir el premi tants mesos després, tot i que ja tenia ganes, va confessar, de poder-se reunir amb el jurat i donar-los les gràcies. El seu protagonista és un xaval d’onze anys (pocs menys que els jurats) “amb grans virtuts, com les capacitats musicals, però alhora fràgil” i que en perdre la mare es veu obligat a iniciar una convivència complicada amb el pare. Una història “que em va semblar prou interessant, tot i que dura”, va dir l’autora, amb un secret de família que no es revela fins al final. Això sí, el dramatisme de la història està tamisat pel to d’humor que va voler imprimir al relat. Una obra on finalment els jurats van valorar aspectes com “l’agilitat de la narració, que permet seguir l’evolució d’aquest personatge”, segons consta a l’acta.

Per a Aguilar –que ha treballat com a guionista en sèries televisives, com El cor de la ciutat, Ventdelplà, Infidels, El Príncipe o Merlí–, guardons com aquest “impulsen, sens dubte, animen a continuar, incentiven, pel reconeixement que suposa de l’escriptura, que és un ofici difícil i solitari”. Així que aquests mesos, va apuntar, ha estat treballant en una altra novel·la.

Wolfgang (Extraordinari) és un relat que llegiria fins i tot el poc amant de la literatura protagonista, va destacar en l’acte de lliurament el president de la Fundació Enciclopèdia Catalana, que convoca juntament amb el Govern d’Andorra. “Avui s’escriu més que mai, però es tractaria de no quedar-se en els 140 caràcters”, va exhortar.

tracking