reportatge

Aviadors, fantasmes i Fèlix

Ara ja està segur que ‘Llops’ es projectarà en un centenar de festivals d’arreu: porta noranta seleccions i sumant. Álvaro Rodríguez Areny està convençut que serà una gran empenta per al següent projecte, ‘Le blizzard’. De moment, està enrolat a ‘Fèlix’.

Aviadors, fantasmes i Fèlix

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

trafegat com està aquests dies –forma part de la vintena d’andorrans implicats en el rodatge de la telesèrie Fèlix, dirigida per Cesc Gay per a Movistar–, el jove realitzador va visualitzant el recompte dels festivals d’arreu que seleccionen Llops (Wolves), el curtmetratge interpretat per l’andor­rà Isak Férriz sota la seva direcció. “Estem celebrant que té un recorregut tan bo i crec que ara ja podem estar segurs que arribarem al centenar de seleccions”, diu. I no sols compta la quantitat, també la qualitat: es mostra especialment satisfet que el seu treball s’haurà vist en els certàmens capdavanters en el gènere de fantasia i terror, entre els quals Sitges, Bilbao i el Fantaspoa brasiler. A partir d’aquí “crec que ja podrem dir-li adéu” a un curt amb un recor­regut tan poderós.

Adéu i gràcies, puntualitza a continuació, perquè el ressò obtingut amb aquest curtmetratge li serà de molta ajuda a l’hora d’aconseguir finançament per tirar endavant el segon. De moment disposa de 10.605 euros atorgats pel Govern en el marc de les subvencions a projectes culturals, el que suposa un vint per cent del pressupost que necessita. Le blizzard serà una cinta de quinze minuts com a màxim (límit per ser acceptat en molts festivals de curts) amb argument al voltant de les històries de passadors i fugitius dels nazis, en to de terror. Història real molt tamisada per la fantasia: també hi haurà fantasmes. Que les històries de passadors, si atenem a la llegenda negra, no són prou terrorífiques, sense afegits? “Sí, però els fantasmes són un element narratiu que necessito per sintetitzar històries passades dels personatges”, argumenta el jove director; en un llargmetratge podria fer flash-backs per posar en antecedents els espectadors, però en quinze minuts necessita anar al gra.

El guió, que inicialment va encomanar a l’escriptor David Arrabal (un autor barceloní establert al país i centrat en el gènere fantàstic), al final beurà de la història esbossada per aquest però canviarà substancialment. “Va captar i cohesionar molt bé tot el que jo volia, però al mateix temps s’interessa per un vessant més literari del que a mi m’interessa”. Per això va agafar les regnes del guió, tot i que compta amb Arrabal per supervisar-ho.

A falta d’aixecar el pressupost, està encara lluny de tancar cap càsting, però la seva intenció seria tornar a comptar amb Férriz i, per què no, si les agendes i la comptabilitat ho permeten, hi afegiria Roger Casamajor, per posar un exemple. Però tot és elucubrar, adverteix. També aspectes com situar les localitzacions –l’acció se situa a ter­ritori pirinenc– hauran de quedar per quan el tema financer estigui més avançat. De moment, arrodonir el guió.

També és cert que a Areny, ja en terreny professional, altres feines no li deixen gaire marge per als projectes propis. Ara està incorporat com a meritori de direcció a l’equip de Gay. “És un fantàstic director d’actors i ara tinc oportunitat de veure de prop com treballa”, tota una sort per a un realitzador debutant.

tracking