Reportatge

Un Madriu explosiu

‘Madriu 8.8’, que signen Jaume Riba i Àlex Tena, presenta una vall que és “una explosió de granet”, una vall sovint poètica, austera i sorprenent.

Un Madriu explosiuFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

És el percentatge que la vall del Madriu-Perafita-Claror ocupa al territori nacional: el 8,8 per cent, pel qual els dos fotògrafs s’han enfilat durant anys, escodrinyant cada racó, buscant-li cada perspectiva insòlita, cada detall, els que ara presenten en aquesta mostra que aposta per la imatge austera, amb la nuesa del blanc i negre.

El cel té un protagonisme destacat en aquest grapat de fotografies (unes quaranta). “És que una foto sense cel no val res”, dictamina Riba, que ha buscat el moment en què els cels semblen esfilagarsats per les formacions granítiques del Madriu. Tena, per la seva banda, va acampar alguna nit per captar els estels d’una nit sense lluna, solcada pels avions, sobre l’estany Forcat.

Els fotògrafs també han jugat a captar imatges abstractes, difícils de desxifrar a primer cop d’ull: el creixement de la vegetació sobre la pedra en un tremend esforç de supervivència (Tena) o l’escorça del pi negre i el moviment sensual de les aigües de l’estany de Perafita (Riba), aigües dolces que sovint s’assemblen a un mar agitat, o el gel a l’estany de la Bova.

De presència humana, poca. A penes el pastor dels ramats que cada solstici d’estiu arriben des de Sant Julià. “El pastor és el símbol de la presència de l’home a la vall”, recorda Tena, que va registrar una d’aquestes transhumàncies. Per la resta, només testimonis de la petja deixada: bordes, una porta que s’obre davant un foc encès, estripagecs.

La mostra, inaugurada ahir, es podrà veure fins al proper 12 de març, i inclourà activitats paral·leles.

tracking