Reportatge

L'aniversari del 'rei'

Vint-i-cinc anys fa que les notes de l’orgue de sant Esteve inunden l’església d’Andorra la Vella. El “rei dels instruments”, segons Joan-Enric Vives, va cantar anit per a un centenar de persones que el van acompanyar en aquesta celebració.

L'aniversari del 'rei'Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ignacio Ribas Taléns, organista titular a sant Esteve, va interpretar les tres peces del repertori triat: una de Bach, una composta per ell mateix –Pasacalle glosado– i una del letó Pëteris Vasks. Una vetllada que va comptar amb l’assistència del Copríncep bisbe i la cònsol major de la parròquia, Conxita Marsol. Aquesta última renovava el compromís amb l’instrument (per al qual l’Associació dels Amics dels Orgues insisteix a demanar protecció al més alt nivell al ministeri de Cultura), un instrument que, va recordar Marsol, “és per al poble, perquè sense la comunitat és coix”. I desitjava que, com d’altres orgues centenaris, “que amb els anys s’han convertit en monuments, continuï donant servei a la parròquia”.

En termes similars, Vives va insistir que l’orgue és “història viva dels últims vint-i-cinc anys”, els mateixos, va aprofitar per recordar, que enguany han fet els Petits Cantors, dues proves, segons ell, que “Andor­ra avança en el camí de la música”, una disciplina artística “que ajuda a no perdre la dimensió espiritual de les persones”.

El bisbe es va referir al moment de la construcció i inauguració de l’instrument: “Van ser valents fa 25 anys, per crear l’orgue, fer-lo fer, perquè era difícil, complex, car”, i per “mantenir-lo viu, perquè no es tractava sols de decorar l’església, sinó de donar-hi vida”, hi va afegir. En aquest afany va agrair la tasca de Ribas Taléns, com a intèrpret i com a director artístic del cicle anual que ha “fet venir al llarg d’aquests anys intèrprets de moltíssimes sensibilitats”. A banda, va insistir, va aconseguir insuflar en el fill, Aaron Ribas, l’interès i ganes de seguir els seus passos: avui és el titular de l’orgue de sant Pere Màrtir, a Escaldes-Engordany.

Les primeres notes

L'organista holandès Jan Willen Jansen s’encarregava, el 15 de juny del 1991, de fer sonar per primer cop l’instrument que acabava de construir Georges Danion, hereu de la millor tradició francesa instaurada per l’orguener francocatalà Aristide Cavaillé-Coll al segle XIX. Danion, alma mater de la Manufacture Languedocienne des Grandes Orgues, va treballar en l’encàrrec de construir l’instrument, que va tenir un cost de 30 milions de pessetes, aportades pel Govern, el comú de la capital i l’Associació de Bancs d’Andorra (ABA).

L’orgue de sant Esteve respon a una concepció neoclàssica, és a dir, que fusiona les característiques dels orgues clàssics i romàntics, per permetre interpretar tota la literatura organística, explica Ribas Taléns. Però incorpora també les innovacions de les últimes dècades des que l’any 2011 el taller Blancafort –el mateix que s’encarrega dels de Montserrat i la Sagrada Família– hi afegís un combinador electrònic de registres, multiplicant exponencialment les diferents veus de l’orgue de sant Esteve. So a banda, la disposició de les més de 2.000 trompetes en tres blocs li confereix una imatge potent, espectacular.

En el marc del 25 aniversari també està prevista la sortida d’un disc commemoratiu.

EL COLOMBIÀ ANDRÉS JIMÉNEZ OFERIRÀ UN RECITAL DE LÍRICA

El baix baríton colombià Andrés Jiménez oferirà un recital de lírica a la mateixa església de sant Esteve el proper dia 3, a les nou del vespre. Un recital en què interpretarà peces de Falla, Toldrà o Guastavino, Halffter i Villa-Lobos, un programa dedicat als autors iberoamericans en què estarà acompanyat al piano per Aurelio Viribay. El concert s’emmarca en els actes de la Capitalitat Iberoamericana de la Cultura, rang que ha ostentat durant aquest any Andorra la Vella.

Jiménez ha actuat en els festivals d’òpera i sarsuela de Bogotà, Medellín i Costa Rica, i les seves actuacions s’han pogut veure en diversos escenaris de Suïssa, Espanya, Alemanya, Itàlia i França.

tracking