Equipaments

El Thyssen inicia les proves tècniques

L’adequació interior del museu està quasi enllestida i al gener començarà la logística per traslladar-hi la primera col·lecció

El Thyssen inicia les proves tècniquesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Museu Carmen Thyssen Andor­ra avança a bon ritme, amb les obres d’adequació interior ja pràcticament enllestides, segons va explicar la ministra de Cultura i presidenta de la Fundació Museand, Olga Gelabert. Amb els interiors ja llestos, després del parèntesi de les festes nadalenques comença el període de proves de tots els equipaments tècnics i la complicada logística per fer viatjar cap al Principat les vint-i-sis teles que integren la primera col·lecció. La previsió, segons va explicar la ministra, és que a Andorra hi hagi un dipòsit de quadres on es guardaran aproximadament un centenar i mig de peces de la col·lecció Carmen Cervera, que és la que nodrirà bà­sicament les futures exposicions, al marge dels préstecs d’altres centres museístics que es puguin gestionar si el discurs de la mostra així ho requereix.

Tornant a l’estat actual de l’equipament, arriba a les festes nadalenques amb els treballs enllestits. Ja pintats els espais, només falta el mobiliari. A partir d’ara –després d’una aturada d’un parell de setmanes durant les festes– començaran les proves tècniques del sistema de climatització i la il·luminació.

El Govern ha invertit prop de 600.000 euros en les obres d’adequació, a banda dels 400.000 que transferirà l’any vinent a la fundació per al funcionament del centre. Del lloguer se’n farà càrrec el comú d’Escaldes, 9.000 euros mensuals que es començaran a abonar a partir del mes de gener vinent.

Pel que fa als treballs previs a l’obertura, al llarg del mes de gener començarà a incorporar-se el personal, la coordinadora i els guies, que rebran una formació ja amb vista a la primera mostra, la que inaugurarà el museu a mitjan març. Paral·lelament es posarà en marxa una de les operacions més complexes: la logística per traslladar els quadres. Que comporta també un cost elevat –que la ministra no va precisar– tant pel que fa a les assegurances com al transport en si mateix.

L’obertura del Thyssen és “un dels grans projectes de legislatura”, va recordar Gelabert. L’altre, que també avança, va assegurar, és el de l’edifici que allotjarà de manera digna i definitiva els frescos romànics de Santa Coloma, arribats al país el 2007. Dimecres vinent Govern donarà a conèixer el guanyador del concurs d’idees convocat. L’inici i acabament de les obres –que assumirà Ordenament Territorial–, però, estan pendents del pressupost. “Si pot ser confio que estigui l’any vinent; però si no, serà benvingut quan sigui, després d’haver tingut els murals en aquell sarcòfag.”

tracking