propietat intel·lectual

La factura de l'Sdadv als comuns fregarà els 10.000 euros per parròquia

Els pressupostos comunals afinen la partida per pagar a partir de gener drets d’autor per la música que utilitzen o programen amb les tarifes negociades

La factura de l'Sdadv als comuns fregarà els 10.000 euros per parròquiaXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb el preacord negociat entre la Societat de gestió de drets d’autor i drets veïns (Sdadv) i els comuns com a base, els pressupostos comunals intenten afinar la partida destinada a pagar a l’ens la factura per programar i utilitzar música. Al voltant de 10.000 euros en la majoria de les parròquies, les que ja tenen els càlculs fets. Aproximats, perquè l’import final dependrà de la quantitat d’activitats que realitzin, atès que no van aconseguir el forfet que pretenien, una fórmula per agilitar la gestió. “Sóc conscient que suposa una complicació en la gestió, però és la llei que tenim i l’hem de complir, un altre debat és si s’ha de demanar una reforma en la llei”, va apuntar el cònsol menor d’Andorra la Vella, Marc Pons, qui va ser delegat pels comuns per realitzar les negociacions amb l’Sdadv. Aquesta demanda de canvis en la llei que empara l’Sdadv es posarà damunt de la taula en les reunions de cònsols, hi va afegir.

Encara que algunes encara estan fent números, bona part de les parròquies ja té una partida d’inici per fer front a unes factures que començaran a arribar l’any vinent. Andorra la Vella calcula que la quantitat d’aplicar preus com el negociat 4,2 per cent per cada actuació musical suposarà entre vuit i deu mil euros, aproximadament l’1,5 per cent del pressupost destinat a activitats culturals. Queda al marge l’Institut de Música, pel qual pagarà a l’Sdadv al voltant de 200 euros per curs, a raó d’un euro per alumne i any; i també la resta de la Llacuna i els Serradells.

Lluny del càlcul inicial

Són quantitats assumibles, considera Pons, també conseller de Cultura, “i que no farà les activitats prohibitives”, però que “al final suposa una partida, vaja”, admet. Tot i que ja no són els aproximadament 30.000 euros per a bona part dels comuns que es derivaven de l’aplicació de la graella de tarifes aprovada pel consell d’administració de l’ens d’autors.

Canillo, una altra de les parròquies que ja ha fet els números, estima que la factura de drets d’autor per l’ús de continguts musicals pujarà entre tres i cinc mil euros per les activitats que es facin al Palau de Gel, és a dir, la música ambiental més la que necessiten els centres esportius per a les classes i activitats. A banda, s’hi han de sumar entre quatre i cinc mil euros més corresponents estrictament al departament de Cultura, des de festivals a teatre a l’auditori del Palau, una xifra que oscil·larà en funció de les activitats que es programin.

Similar quantitat, propera als deu mil euros, és la que preveu també que destinarà Escaldes-Engordany a l’Sdadv.

A Encamp encara hi treballen. Però les estimacions inicials també freguen els deu mil euros, tot i que la partida no està tancada. En el cas d’aquesta parròquia s’inclou la programació cultural i les activitats realitzades als centres esportius del poble d’Encamp i el Pas de la Casa.

Pel que fa a Sant Julià de Lòria, encara treballen les diferents conselleries afectades pel pagament de drets d’autor, amb un pressupost que busca afaitar un 3,3 per cent. I des de la Massana indiquen que “la línia del pressupost oberta està en espera dels conceptes i imports definitius”, resposta similar a la d’Ordino.

A aquesta factura, però, s’haurà de sumar la que correspon a l’ús d’altres materials subjectes a drets d’autor (material visual, literari i dramàtic). I queda també la negociació sobre la factura de les pistes d’esquí i zones lúdiques com Caldea i Naturlandia.

tracking