Reportatge

Ritme eslau

Maryna Sanches, ballarina ucraïnesa, porta una llarga trajectòria en la dansa, un bagatge que ara vol fer útil al Principat.

Ritme eslau

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cognom Sanches delata molt menys els orígens eslaus que el seu accent –“així, amb s, perquè és com el van escriure els funcionaris al passaport”–. Ballarina de formació clàssica, va no obstant això tenir una àmplia trajectòria en altres estils menys formals, com ho és el de cabaret, en escenaris com teatres de Corea, el casino d’Estoril o creuers recreatius, a banda d’alguns treballs en el món de la publicitat. Dedicar-se al ballet li va resultar difícil, admet, pel seu metre i setanta-sis centímetres d’alçada, vint més quan es col·loca en puntes: “aleshores què necessitava? un company de dos metres”.

Fa un parell d’anys va recalar al Principat i ara posa en marxa una escola de dansa –obre demà les portes– amb la idea d’actuar com un revulsiu en el panorama docent. “Quan faig alguna cosa ha de ser la millor. Si ara em tornés a casar, hauria de ser amb un rei, així que si poso en marxa una escola ha de ser ben interessant”, promet. Amb masterclasses, recalca, de ballarins de primera fila amb què s’ha creuat al llarg d’aquest temps. Començant, diu, per Olef Zhezhel, un habitual en les coreografies de Madonna. O Sergei Novikov, que ha treballat al Royal Palace. “La meva intenció és que els alumnes de ball del país no hagin d’anar a Barcelona o Tolosa per fer aquestes classes, sinó que siguin els estudiants dels països veïns els que hagin de venir aquí.” És que, argumenta, “estic cansada d’escoltar que a Andorra no hi ha cap escola professional, com pot ser?”

tracking