Política cultural

El pla de museus deixa aparcada l'obertura del de Radio Andorra

La ministra Gelabert proposa una relectura del projecte, com a centre cultural que englobi més activitats que l’exposició

El pla de museus deixa aparcada l'obertura del de Radio Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Amb un pla estratègic per als museus del país en marxa, queda aparcada l’obertura del de Radio Andorra, en algun moment anunciada per al 2017 (fins i tot les previsions més optimistes apuntaven l’any en curs). Així ho va manifestar la ministra de Cultura, Olga Gelabert, que argumenta que el projecte ha quedat “aturat” perquè “no volem tornar a obrir museus sense comptar amb recursos econòmics i humans”. Abans d’engegar qualsevol projecte relacionat amb la xarxa de museus vol tenir a les mans un pla estratègic (o, si més no, una part de l’esquema general, perquè la finalització la va datar al 2023). “Però abans que acabi la legislatura ja tindrem coses per anar treballant”, va assegurar.

Gelabert va recordar que el projecte museístic i museològic encarregat a l’equip de l’arquitecte Enric Dilmé ja està realitzat, a banda d’alguns serrells el document “de seguida estarà tancat”. Però l’equipament no obrirà les portes. Fins i tot hi pot haver un “replantejament” de les funcions que ha de complir l’equipament. “Ens plantejarem si Radio Andor­ra s’ha de convertir en un museu o en un centre cultural”, va puntualitzar. És a dir, un lloc que a banda de l’espai expositiu allotgi altres activitats i esdeveniments culturals. En aquest sentit, va recordar, s’hi van celebrar un parell de concerts fins a la data –un de Landry Riba i un altre de l’ONCA– que van tenir molt de ressò entre el públic, que de seguida va esgotar les places disponibles. Amb això present, “per què no fer-hi un espai de creació? Un espai cultural més ampli, paral·lelament a la zona expositiva, que hi ha de ser”, va proposar. El que va donar per segur és que l’històric bastiment encampadà “es tornarà a utilitzar”.

Per la ministra, el que està totalment descartat és cap trasllat de les instal·lacions d’RTVA a l’edifici, tal com havia suggerit en algun moment el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Tor­res. “No. És un tema econòmic, un trasllat seria massa farragós”, va dir. Tot i que, va recordar, això no treu que s’hi construeixi –com ja s’havia dit– algun estudi de ràdio des d’on es puguin emetre programes en dates concretes, com unes eleccions, el pas del Tour de França o similars. En tot cas, “serà un espai dinàmic”, va prometre la ministra.

Gelabert va oferir aquest replantejament en el marc de la trobada amb els membres del consell assessor del patrimoni, d’on va sortir també la proposta d’impulsar una llei de museus i de recuperar la idea del nacional.

tracking