Història

Canillo exposa el document més antic que es conserva a la parròquia

S'ha mostrat un litigi entre els veïns de Canillo i els de Merens pel dret de pastura, datat de l'any 1300

El litigi, datat de l'any 1300, entre els veïns de Canillo i els de Merens per decidir el dret de pastura a la muntanya de SiscarB. N. / ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un litigi, datat de l'any 1300, entre els veïns de Canillo i els de Merens per decidir el dret de pastura a la muntanya de Siscar. Aquest és el document més antic que conserva l'Arxiu de Canillo i que aquest dijous, coincidint amb la celebració del Dia Internacional dels Arxius, s'ha exposat a la biblioteca comunal amb l'objectiu "d'apropar i donar a conèixer una part de la nostra memòria històrica", segons ha indicat l'arxiver de la parròquia, Domènech Bascompte. A banda d'aquesta "relíquia", l'exposició tambéha permèsveure altres documents amb segles d'història com ara un altre litigi de l'any 1333 sobre les pastures de la Solana, així com un llibre d'actes del Consell, que tal com ha explicat Bascompte, "comprimeix la història de Canillo", ja que es va començar a escriure l'any 1690 i l'ultima anotació data de l'any 2008, amb un escrit sobre el Consell d'Ordinacions celebrat al juny.

Paral·lelament a l'exposició dels documents escrits, la mostra s'ha complementat amb un recull fotogràfic, amb imatges dels anys 80 i 90, sobre l'evolució de la parròquia, i amb un espai reservat per a la lectura de diferents publicacions sobre Andorra. En aquest sentit, Bascompte ha posat en relleu que és molt important comptar amb la col·laboració de la ciutadania per "poder ampliar aquestes col·leccions a partir de cessions o aportacions de particulars".

Tot i que inicialment bona part dels documents "es trobaven força deteriorats a causa de les condicions de conservació", Bascompte ha explicat que després d'uns anys de feina en què s'ha fet una campanya de restauració, "s'ha millorat considerablement l'estat dels documents consultables". Actualment, sense comptar els documents administratius, l'Arxiu de Canillo compta amb un total de 6.000 documents i més d'un centenar de llibres.

tracking