Patrimoni

El retaule de la Pietat es presenta al públic després de ser restaurat

Està considerat pels experts un “símbol del Renaixement” al bisbat d’Urgell i Catalunya

El retaule de la Pietat es presenta al públic després de ser restauratANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Avui es presenta en societat el recentment restaurat retaule de la Pietat, “el símbol del Renaixement i una peça de primer ordre” tant en el conjunt artístic del Bisbat d’Urgell com a Catalunya, segons va destacar la delegada de patrimoni de la institució, Clara Arbués. És, va insistir, un dels conjunts més valorats de l’època renaixentista, ja que durant aquest període hi ha poques peces i es tracta d’un treball pioner.

Després de cinc mesos de restauració del retaule, es presenta en societat amb un audiovisual que explicarà tot el procés i una conferència sobre la seva història, a les 19 hores al Museu Diocesà d’Urgell, on es troba instal·lat, al presbiteri de l’església de la Pietat, desafectada del culte i que actualment ha passat a formar part de les instal·lacions del museu.

Aquest retaule del segle XVI fou encarregat per la comunitat de preveres de la Pietat a l’escultor Jeroni Xanxo i pintat per Antoni Peitaví i Miquel Verdaguer, i ha estat restaurat per primera vegada en la seva història.

La peça es va traslladar el passat mes de juliol al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya, per iniciar una rehabilitació, la primera que se li ha fet mai, que es va allargar durant cinc mesos. El passat mes de gener fou remuntat. Arbués va explicar també que la restauració va ser un procés de treball delicat en què ha primat el respecte per la peça i la seva història, i va consistir a realitzar una primera neteja mecànica i posteriorment es va dur a terme un tractament específic amb neteja aquosa. Finalment es va procedir a fer els acabats i retocs perquè aquesta peça duri molts més anys.

tracking