'Star Wars' porta la força al CAEE fins al 30 d'abril

El Centre d’Art escaldenc inaugura dissabte una exposició centrada en la nissaga ‘Star Wars’, amb peces cedides per un col·leccionista

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

I voilà: dissabte, i amb tot l’ambient festiu que es mereix l’esdeveniment, l’espai inaugurarà la mostra Que la força t’acompanyi, òbviament al voltant de la nissaga cinematogràfica Star Wars. Amb peces cedides per un col·leccionista que vol romandre en l’anonimat i que repassen, en un centenar i escaig d’objectes, les set entregues de la sèrie. Una exposició que, per damunt de tot, és una proposta familiar, va puntualitzar Ruth Casabella, amb una sèrie d’activitats paral·leles per a pares i fills d’aquí que tanqui les portes, el 30 d’abril. A Casabella, que és una fan de la nissaga posada en marxa per George Lucas, el propietari de la col·lecció la va posar a prova sobre el grau de coneixement. “I jo, que em pensava que en sabia molt, vaig descobrir que sóc una friki però no tant”, reconeix. “A qui visiti l’exposició probablement li passarà com a mi: que tindrà l’oportunitat de descobrir molts detalls” sobre els personatges i situacions d’Star Wars. El recorregut –amb una profusió d’imatges de Darth Vader, un dels personatges més icònics de la història del cinema– està organitzat de manera temàtica: els personatges de la nissaga clàssica, la que va debutar el 1977; els del costat obscur, la flota imperial i la rebel i els animals, també amb un apartat especialment dedicat a Jabba the Hutt, l’alienígena en forma de cuc obès que va aparèixer per primer cop a l’Episodi IV: El retorn del Jedi, al 1983. La proposta inclou també la projecció d’un vídeo produït pel CAEE i signat per Manel Angrill.

Atreure a l’espai d’artEl joc, la participació, està present en tots els aspectes de la proposta: els visitants hauran de buscar una peça mig amagada que no pertany a la nissaga. I entre els tallers i propostes paral·leles, pares i fills podran aprendre a construir espasses. La mostra té com a “raó de ser”, apunta la directora del CAEE, la recerca del públic general, “gent que potser se sent bloquejada a l’hora d’entrar en un museu, o que a l’hora de plantejar-se les estones d’oci ni pensa en un espai d’art o no gosa”. Aquesta, adverteix de cara als més puristes, que també és una exposició de caire cultural, “encara que se centri en la cultura popular”. Les barreres han de desaparèixer, considera, “i tampoc no hem de ser sempre tan seriosos, ja fem altres exposicions de contingut diferent”. De pas, una mostra de contingut cinematogràfic homenatja els primers temps d’aquest edifici històric on s’ubica el CAEE, que va ser la seu de l’antic cinema Valira. La mostra no es va poder tancar coincidint amb l’estrena, el passat 18 de desembre, de l’última entrega de la nissaga, El despertar de la fuerza. Qüestions logístiques. Igual que no s’havia pogut materialitzar en ocasions anteriors: o havien aparegut propostes molt costoses econòmicament o hi havia el problema de passar les peces per la duana. La jornada inaugural es convertirà en una festa, amb la col·laboració dels membres de l’Associació de Frikis, que assistiran disfressats per a l’ocasió i passejaran per Carlemany amunt i avall. I un forn de la part alta escaldenca –amb propietari fan de la nissaga– oferirà un berenar amb galetes amb forma de Darth Vader i altres personatges. Més endavant, el dia 14, el guitarrista Toni Fernández protagonitzarà un concert amb música de les pel·lícules. Amb la Marxa Imperial inclosa.

tracking