L’ONCA vol atreure més de 10.000 espectadors

La Fundació ONCA es posa com a objectiu per al 2016 seguir atraient el públic andorrà

46367.jpg

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’objectiu de la Fundació ONCA per al 2016 és continuar sent el referent musical del país, acostar la música al públic andorrà i superar els 10.000 assistents que es van assolir la temporada passada. Així ho va assenyalar el conseller delegat de Crèdit Andorrà i vicepresident de la Fundació ONCA, Josep Peralba, en la presentació ahir de la 23a temporada, acompanyat de la ministra de Cultura, Olga Gelabert, i del director artístic de l’entitat, Gerard Claret. Per aconseguir aquesta fita, l’ONCA?ha programat fins a vint-i-una actuacions al Principat englobant els concerts en format clàssic i de cambra, els de la Jonca, l’ONCA?Bàsic i els concerts familiars. A més, s’han programat dos concerts de l’ONCA a l’auditori de Sant Cugat del Vallès (un es va celebrar diumenge passat) i sis més dins del cicle ONCA?al Palau, que es duran a terme al Palau de la Música Catalana. Les actuacions a l’estranger es completaran amb participacions en festivals d’estiu encara per tancar. “L’ONCA és un exemple d’èxit en un temps que moltes orquestres han desaparegut”, va indicar la ministra Gelabert en la presentació de la programació de la Fundació ONCA, institució formada pel Govern i la Fundació Crèdit Andorrà, en què no va escatimar elogis per a la formació. “L’ONCA ha trobat el seu camí sostenible gràcies al sacrifici personal de moltes de les persones que l’integren”, va dir, per afegir que “superats els difícils moments dels darrers anys i satisfets de la feina feta, encarem una nova temporada plena d’esperances i bones propostes”. Per la ministra, “la cultura a Andorra no es podria entendre sense l’existència de la nostra orquestra”.

Aposta per l’excel·lènciaA més de seguir acostant l’orquestra als ciutadans –“el suport que sentim de la població andor­rana ens ha servit per fer més visible l’ONCA”, va assenyalar Claret–, la fundació es marca com un altre dels objectius principals “l’excel·lència en la presentació i en l’execució dels programes”. Per quart any consecutiu hi haurà cicle ONCA Bàsic, amb set concerts i la participació de nous músics, i per primer cop, una de les seves formacions serà la responsable del concert dels jardins de Casa de la Vall. Nous músics a qui la fundació vol ajudar i un cop més els dóna l’oportunitat impulsant la Jonca, la Jove Orquestra Nacional de Cambra d’Andorra, amb tres actuacions previstes aquesta temporada. També amb l’objectiu d’ajudar els nous talents, la fundació programarà per tercer any consecutiu els tallers formatius dirigits als membres de la Jonca, al professorat, als alumnes de música i al públic en general. I en aquest camí per apropar-se als espectadors, la fundació tornarà a apostar pels programes familiars. Es tracta de la cinquena edició d’un seguit d’espectacles musicals dirigits al públic infantil. Són en total quatre concerts per a públic amb edats compreses entre els 0 i els 12 anys. Per últim, es donarà continuïtat a la prova pilot Musica’t, estrenada el 2015 amb dos col·lectius de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (Xeridell i Centre de dia) perquè, va asse­nyalar Claret, “totes les persones tinguin l’oportunitat d’escoltar i fer música”.

LA PROGRAMACIÓ

‘El virtuosisme del violoncel al segle XVIII’ és la proposta més immediata que inclou la programació per al 2016. El 12 de febrer a l’església parroquial d’Escaldes Engordany, amb l’orquestra acompanyada del jove Daniel Claret al violoncel i interpretant una de les peces més difícils del repertori clàssic d’aquest instrument: el Concert número 2 en Re major per a violoncel de Josep Haydn.

L’orquestra complirà les cites tradicionals de la Constitució (Miniatures romàntiques per a corda); el concert dels jardins de Casa de la Vall, que per primer cop serà interpretat per l’ONCA Bàsic, i el de Merit-xell per part de la Jonca.

L’ONCA Bàsic segueix ampliant el cicle i set seran les propostes per al 2016. A banda del concert dels jardins de Casa de la Vall hi haurà recitals de duo de violí i guitarra; de trio de violí, viola i violoncel, i de quartet de violins, viola i violoncel, entre d’altres. També dues cites especials: el Sound Boulevard, on l’orquestra farà versions de música dels anys 60, i el recital de Clàudia Bardagí & Cia. La fundació va haver d’escollir entre vint propostes.

Encara per tancar el programa, l’ONCA Cambra i Bàsic participaran a l’octubre al 34è Festival Narciso Yepes.

L’ONCA?i la Jonca actuaran conjuntament en el concert de Santa Cecília, en què també participaran les escoles de música.

tracking