VIA PÚBLICA

Qui ha de treure la neu?

Pels propietaris estan obligats a retirar-la de les voreres

Qui ha de treure la neu?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Malgrat que tots els comuns disposen de serveis que s’encarreguen de la treta de neu –tant propis com a càrrec d’empreses externes–, els propietaris i veïns estan obligats, en tots els casos, a retirar-la de la part de la voravia que confronta amb el seu immoble o establiment. Només Encamp fixa un termini específic per fer-ho: “El titular d’un immoble, comerç, hotel o altre, està obligat a retirar la neu de la voravia i les terrasses en el termini màxim de 12 hores posteriors a la nevada i abans que els serveis del comú facin la treta de neu de la via pública.” Aquesta obligatorietat es fa extensiva al conjunt de la parròquia, també al Pas de la Casa.

En la majoria d’ordinacions, la neu que no pugui ser liquada ha de ser amuntegada damunt la vorera, sense llençar-la al mig de la calçada, i de manera que quedi expedit l’accés a l’embornal de la claveguera. Entre les façanes dels edificis i la neu amuntegada cal deixar, net i en bones condicions, l’espai suficient per al pas còmode dels vianants.

Cal ressaltar que a la Massana, tot i que sempre ha existit l’obligatorietat de cada propietari de treure la neu del seu tram de vorera, s’ha volgut posar èmfasi en aquest aspecte en la redacció de l’ordinació de Via Pública aprovada el desembre passat. També es va enviar una carta informativa a les comunitats de propietaris.

En la major part de reglaments en què es regula aquesta qüestió es detalla que els comuns assumeixen la neteja dels diferents espais públics –les calçades, els parcs, les places i les voreres de competència comunal–, i d’aquelles voreres que no confrontin amb un terreny edificat o que no sigui explotat per comerços, empreses o indústries. Les corporacions assumeixen, igualment, la retirada de la neu amuntegada per part dels propietaris d’edificis, establiments o comerços a les voreres. Aquesta neteja es durà a terme un cop finalitzi la nevada, prioritzant sempre la retirada de neu dels diferents espais públics citats.

D’altra banda, les ordinacions de Canillo, Encamp, Ordino i Andorra la Vella posen en relleu l’obligatorietat dels propietaris de retirar la neu amuntegada a les teulades i els llosats per evitar possibles danys als vianants. A Encamp, a més, es marca un termini de 48 hores per realitzar aquesta tasca. La normativa de la capital ressalta que “excepcionalment, en els casos en què la treta de neu sigui complicada, es podrà senyalitzar aquest risc. En cas que, per incompliment de l’establert en aquest apartat, es causessin danys o lesions a tercers, en seran responsables els propietaris d’edificis o comunitat de propietaris corresponents”.

En un altre ordre de coses, els comuns de Canillo, Encamp, Ordino i Andorra la Vella es reserven explícitament el dret de prohibir l’estacionament de vehicles, tant a la via pública com als aparcaments, per tal de procedir a la neteja, treta de neu o altres treballs. La decisió es donarà a conèixer amb marge suficient, i els vehicles estacionats podran ser retirats pel servei de circulació corresponent.

Productes a l’abast

Alguns comuns, com Canillo, Encamp, Ordino, Sant Julià de Lòria i Andorra la Vella, faciliten als particulars –segons el preu públic establert– diferents productes per al desglaç o altres productes per garantir la circulació per la via pública.

Campanya informativa

El comú d’Encamp ha posat en marxa aquesta temporada la campanya Entre tots, surt millor!, on s’expliquen els diferents protocols referents a la treta de neu per tal d’agilitzar les actuacions en cas de precipitacions importants.

tracking