IMMOBLES I VIA PÚBLICA

Obligacions dels propietaris

Pels particulars s’han de fer càrrec de la neteja i conservació dels seus espais

Obligacions dels propietaris

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La neteja i conservació dels espais de caràcter privat en condicions d’higiene i salubritat és sempre responsabilitat dels propietaris o dels usuaris dels habitatges o immobles. A més, les persones titulars d’autoritzacions de comerç, indústria o serveis són responsables solidàries amb el propietari del compliment de les diverses obligacions.

Totes les ordinacions comunals recullen, amb major o menor precisió, quins són els deures dels particulars en aquest sentit, especialment pel que fa a aquelles parts de l’edifici que són visibles des de la via pública o des dels espais públics.

Les diferents ordinacions prohibeixen expressament llençar o abandonar a les vies i espais públics qualsevol mena de deixalles, d’objectes, productes, o substàncies, i dur-hi a terme activitats que els embrutin o degradin. En particular, els comuns de Canillo, Ordino, la Massana, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany posen èmfasi en diverses accions que estan terminantment vetades, com per exemple:

–Regar plantes a balcons, finestres i obertures dels edificis, si provoquen caiguda d’aigua a la via pública (en alguns casos es pot fer entre les 23 i les 8 h). –Buidar o abocar aigua bruta, olis, greixos o altres líquids sobre les calçades, voreres, voravies o qualsevol altre element que formi part de la via pública. Aquest punt també serveix a Encamp.

–Espolsar catifes, tapissos i altres robes i paraments d’ús domèstic, des de portes, balcons, obertures o finestres.

–En els casos d’Ordino i Andor­ra la Vella, hi ha la prohibició expressa d’estendre roba o col·locar jardineres en façanes que donin al carrer. A Encamp, en canvi, es permet la col·locació de jardineres en terrasses i finestres, sempre que es tinguin en compte “les òptimes condicions de seguretat per tal que no puguin causar molèsties ni danys a tercers”.

Pel que fa a Sant Julià de Lòria, la parròquia es regeix per una ordinació comunal del 1991, on si bé no es detallen accions concretes, sí que es recull que “tot propietari d’un edifici o propietat radicada dins el nucli urbà, haurà de mantenir en bon estat i perfectes condicions de netedat els trams de voravia que envolten la seva propietat”.

Què s’entén per espai privat?

Es consideren espais privats indrets com immobles, locals oberts al públic, urbanitzacions, passatges privats, patis interiors, galeries comercials o jardins de titularitat privada, entre d’altres.

Evitar l’impacte visual

La normativa de la capital posa en relleu que cal evitar instal·lar mobiliari o antenes a finestres, balconeres o terrats, que causin impacte visual o trenquin l’homogeneïtat de la façana.

Haig d’admetre un fanal?

El comú de la Massana especifica que els propietaris de les finques limítrofs amb la via pública tenen l’obligació d’admetre a la façana la instal·lació de fanals, senyals de circulació o altres elements.

Numeració i retolació

Canillo, Encamp i Escaldes tenen ordinacions específiques pel que fa a numeració dels immobles i la retolació dels carrers. Els números són lliurats pel comú i tenen un disseny estàndard.

tracking