Tinença d'animals

Obligació de tenir els animals registrats

Obligació de tenir els animals registrats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els animals de companyia han d’estar inscrits al Registre d’Animals de Companyia en un termini màxim de quatre mesos des del moment del seu naixement o adopció (en el cas de Canillo, també s’han de registrar al cens comunal). El procés s’ha de dur a terme mitjançant els sistemes oficials previstos a la llei: un tatuatge a la pell o la implantació d’un microxip.

El propietari que circuli amb la seva mascota per la via pública ha de mostrar, en un termini màxim de 24 hores, el document oficial d’identificació de l’animal a qualsevol agent de circulació, banders o agents que li’n demani la seva exhibició. Fins a disposar del DOI de l’animal, es pot presentar en un termini de 24 hores un altre document que acrediti el propietari (per exemple el carnet de veterinari).

A més, el Reglament relatiu a la identificació i el registre d’animals del Govern obliga els propietaris de gossos a identificar-los, ara també, mitjançant el genotipatge o anàlisi d’ADN. La data límit per a la identificació mitjançant aquest sistema és l’1 de gener del 2022. Tots els comuns, excepte Escaldes-Engordany, financen el cost de la prova d’ADN per a totes les sol·licituds rebudes fins al 31 d’agost vinent.

Portar collar i corretja als espais públics

En la circulació per espais, establiments i transport públics –excepte en aquells on s’indica clarament el contrari– els propietaris s’han d’assegurar que l’animal porta collar i va subjecte amb una corretja o cadena, adoptant les mesures que siguin necessàries amb la finalitat d’evitar que es pugui causar qualsevol molèstia o dany a persones i béns. A més, els gossos potencialment perillosos tenen l’obligació de circular amb morrió, i no podent ser conduïts per menors d’edat. La persona posseïdora d’un animal és responsable dels danys, els perjudicis i les molèsties que aquest pugui ocasionar a les altres persones, i als béns ja siguin públics o privats. Cal respectar en tot moment les indicacions que hi ha contingudes als rètols informatius que estiguin col·locats als diferents espais públics i als espais habilitats especialment per als gossos.

Prohibit entrar en zones enjardinades i similars

Els animals de companyia poden circular per pràcticament tots els espais públics –sempre que vagin degudament subjectes, com s’ha vist al punt anterior–, però tot i així tenen vetat l’accés a determinades àrees. D’aquesta manera, les mascotes tenen expressament prohibida la circulació per zones enjardinades, així com àrees de jocs infantils, zones esportives i altres espais públics en què se’n prohibeixi expressament l’accés. Estan exempts del compliment d’aquesta obligació els posseïdors de gossos d’assistència –gossos pigall–, quan l’animal circuli per la via pública desenvolupant aquesta funció d’acompanyament. Els propietaris, així mateix, han d’abstenir-se de lligar l’animal a qualsevol element propi del mobiliari urbà, per exemple fanals, senyals de trànsit, bancs, papereres, etc. Tota persona ha d’abstenir-se igualment de donar de menjar als animals a la via pública.

Garantir la neteja dels excrements i els orins de l'animal

Els propietaris han de seguir totes les mesures que es trobin al seu abast per tal d’evitar que l’animal embruti les vies i els espais públics, procedint a la retirada immediata de les seves matèries fecals. Aquesta obligació comporta una sèrie de deures específics: prendre les mesures que siguin escaients per tal que l’animal no embruti la via pública; recollir i retirar els excrements de l’animal immediatament i de forma convenient i netejar, si és necessari, la part de la via o el mobiliari públic que en resulti afectat; i dipositar higiènicament les deposicions fecals recollides dins de bosses o altres embolcalls impermeables, que haurà de dur el posseïdor del gos, i que s’hauran de llançar en papereres, bosses d’escombraries o contenidors habilitats a tal efecte. La majoria de comuns obliguen a portar una ampolla d’aigua (mínim 50 cl) per diluir l’orina de l’animal, especialment si micciona en façanes o mobiliari urbà.

Règim sancionador

Les diferents infraccions relacionades amb la tinença d’animals de companyia comporten sancions que poden arribar fins als 300 euros. Aquestes sancions no exclouen la responsabilitat civil o penal, així com possibles indemnitzacions.

Nova ordinació

La Massana ha aprovat recentment la nova ordinació de Via Pública, per tal de clarificar i agrupar en un sol text tots els comportaments als espais públics. La normativa inclou tant les obligacions ciutadanes com les sancions previstes.

Captura i trasllat

Si es localitza un animal de companyia errant pel carrer, les despeses ocasionades de la seva captura, trasllat i manutenció hauran d’anar sempre a càrrec del propietari. Les diferents ordinacions de preus públics fixen les tarifes.

tracking