VIa pública

Comportar-se bé al carrer

Cal evitar sorolls molestos per als veïns a partir de les deu de la nit

Comportar-se bé al carrer

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El civisme i el bon comportament als espais públics està regulat per la Llei de seguretat pública, que és molt clara en aspectes com el dret al descans dels veïns, el consum de begudes alcohòliques al carrer o els deures i obligacions dels establiments –tant de restauració com d’oci nocturn–, per garantir l’ordre públic. Si bé la major part de comuns disposen de normatives específiques en la matèria, aquestes no difereixen, a grans trets, de les línies mestres que marca el text legal.

La contaminació acústica és una de les qüestions en què es fa més èmfasi. En aquest sentit, tots els ciutadans estan obligats a respectar la tranquil·litat pública i el dret al descans dels altres ciutadans, evitant fer sorolls que puguin alterar la convivència. Això inclou tant el soroll que es pugui fer al carrer –crits, baralles, cants, música, vehicles...–, com al domicili, amb aparells de televisió, ràdio o altres. La legislació fixa el període del dret al descans entre les deu de la nit i les vuit del matí les jornades laborables, i entre les deu de la nit i les nou de matí els caps de setmana i dies festius.

Es prohibeix així mateix el consum d’alcohol a les vies, els espais i els transports públics. Una prohibició que no és aplicable, però, en zones o esdeveniments que han estat degudament autoritzats: terrasses i altres zones similars, llocs públics destinats al lleure, o festes majors i altres celebracions populars que comptin amb el permís corresponent.

En relació amb aquest tema, l’auge del fenomen del botellón ha portat a endurir les sancions a la venda d’alcohol a menors, tal com es reflecteix en la modificació de la Llei de seguretat pública, aprovada l’octubre passat. El text ressalta que “per evitar aquestes conductes i dissuadir els joves i menors cal més vigilància i mesures contra el botellón, però també cal ser molt vigilants amb la venda de begudes alcohòliques, i sobretot, sancionar severament la venda o la cessió d’alcohol a menors”. Així, el que fins aleshores era una infracció administrativa va passar a ser delicte, amb penes que poden arribar fins als 12 mesos de presó i els 6.000 euros de multa.

D’altra banda, els establiments com ara restaurants, bars, pubs o discoteques tenen una responsabilitat rellevant en el manteniment de l’ordre. La llei fixa que els titulars o encarregats d’aquests negocis “han de vetllar perquè el soroll que prové dels establiments no transcendeixi a l’exterior”. També han d’evitar “que els seus clients pertorbin la tranquil·litat pública i, en concret, el descans dels veïns, tant si es troben dins com fora de l’establiment”.

Comuns com Ordino, Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella o Escaldes-Engordany destaquen a les ordinacions respectives que els propietaris de bars i restaurants tenen l’obligació de vetllar pel control de les molèsties generades per l’activitat a la terrassa, especialment pel que fa al soroll. Així mateix, tenen prohibit instal·lar qualsevol tipus de focus acústic –és a dir, música ambiental–, ni tampoc efectuar actuacions en directe, sense la pertinent autorització per part del comú.

En qualsevol cas, quan els responsables dels locals no puguin evitar les conductes incíviques o si es produeix qualsevol situació que pugui implicar una pertorbació de la tranquil·litat veïnal, aquests han de comunicar-ho “immediatament” al cos de policia i han de “col·laborar en tot moment amb els agents que intervinguin”.

tracking