ACB LLIGA ENDESA

Victòria per als històrics

El dia que el MoraBanc homenatja l’històric equip del 1985-1986 els de Peñarroya sumen el 13è triomf, superant la marca dels dos últims anys

Victòria per als històricsXavier Pujol

El MoraBanc Andor­ra, ahir de blanc per a una ocasió maca, va engrandir la seva trajectòria a la lliga Endesa, en un dia en què es va homenatjar, al descans, les llegendes de la temporada 1985-1986 que van obtenir l’ascens a primera B. Els del Principat van sumar la tretzena victòria del curs davant el Movistar Estudiantes (87-83), amb la qual supera les assolides els dos dar­rers anys.

Els de Joan Peñarroya van poder tancar les ferides de guerra sofertes al Palau davant el Barça diumenge passat, oferint un partidàs de bàsquet amb espectacle, moltes cistelles, anades i vingudes –entre els dos van perdre 38 pilotes– patiment i tensió. A aquestes altures no hi ha cap rival assequible, tots es juguen alguna cosa i els madrilenys van entrar en el duel amb la intenció d’assaltar el Poliesportiu i enganxar-se a la lluita pel play-off, de la qual després de la derrota van quedar pràcticament descartats (10-16). Per la seva banda, el MoraBanc s’afiança en la vuitena posició (13-12) que li permet continuar somiant i ja mira pel retrovisor el seu principal perseguidor, el Bilbao Basket, que no va competir. L’enfrontament venia marcat pels referents de tots dos conjunts, Shermadini, que celebrava el seu 28è aniversari, i Jackson, però al final cap va ser clau i homes que normalment ocupen una segona plana van fer un pas endavant i van mantenir el xoc viu fins als últims segons. Burjanadze, Albicy i David Jelínek van liderar l’atac del quadre local amb 20, 14 i 13 punts, respectivament, mentre que en el visitant, el base Jaime Fernández va fer mal assolint un 60% en tirs de dos. En els primers deu minuts es van anotar un total de 42 punts (22-20), dada que feia presagiar un atac alegre, boig i constant amb una defensa força passiva i demostrava l’essència dels dos clubs. En el segon quart l’Estu, molt motivat, va aconseguir enfilar els vestidors amb una diferència de cinc punts després de deixar sec el seu oponent, excepte al base francès, que es va posar l’equip a les esquenes encistellant dos triples consecutius (13-20). El tercer període es va iniciar amb una potent embranzida dels de Peñarroya amb un parcial de 12 a 4, però que els de Salva Maldonado van contrarestar amb un de 0 a 10 i situant-se amb un avantatge màxim de 12 punts. Quan semblava que se’ls escapava el matx, els d’Andorra es van recuperar empatant el quart (21-21), en el que cal remarcar la lesió de Balvin que duia 8 rebots i un Antetotap per emmarcar.

Els darrers deu minuts, que van costar de tirar avall amb l’eliminació de Gio, van ser d’infart. Sense el georgià, el MoraBanc va mostrar un gran joc amb Thanasis i Burjanadze de 4. Aquest últim va ser decisiu, fent 16 punts i assumint responsabilitats amb empat a 83 i també ho va ser Jelínek que va transformar dos lliures per posar el definitiu 87 a 83.

LES CLAUS

L’esperit

En el tercer quart el Movistar Estudiantes va aconseguir un màxim avantatge de deu punts que podria haver esfondrat el MoraBanc, però van saber refer-se i remuntar.

El compromís

L’eliminació de Giorgi Shermadini al darrer període amb antiesportiva inclosa no va afectar l’equip i jugadors que ocupen una segona plana van assumir responsabilitats.

El tram final

Els últims segons van estar marcats per una cistella de dos punts de Burjanadze amb empat a 83 en el marcador i dos lliures de Jelínek, sense tremolar, per posar el definitiu 87 a 83.