SEGURETAT

Les condicions salarials frenen la incorporació de nous bombers al cos

El director del cos, Jordi Farré, reclama millores en els sous pel risc que comporta exercir aquesta professió

Pietat Martín Vivas, conductora del programa i Jordi Farré, director de Bombers.

Pietat Martín Vivas, conductora del programa i Jordi Farré, director de Bombers.Fernando Galindo

detail.info.publicated
Pietat Martin Vivas | rOGER sALADRIGUES
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

“Els salaris per la feina que fem nosaltres són justets”. Amb aquestes paraules el director dels bombers, Jordi Farré, es va referir a les remuneracions que cobren actualment en el cos. En el programa Parlem-ne de Diari TV, el responsable del departament va explicar que les condicions s’haurien de millorar pel risc que corre un agent en aquesta professió.

“Ens juguem la vida per salvar altres persones”, va asseverar Farré, que va agregar: “S’ha de tenir en compte la posició de risc que assumeixen moltes vegades els bombers”. Alhora, el dirigent de la corporació també va explicar que és una professió de gran desgast físic, per la qual cosa “hi ha gent que arriba a l’edat de jubilació no gaire malmesos, però amb afectacions importants”. I és que el salari d’un agent acabat d’incorporar és de 1.500 euros, segons va detallar Farré. En aquest sentit, el bomber va assegurar que “es pot dir que està mal pagat” i que s’han de millorar les condicions des del moment de l’entrada al cos.

DIARI TV A la carta

Entrevista a Jordi Farré, director de bombers

Un bomber generalista, és a dir, aquell que executa qualsevol servei de guàrdia, fins que no s’especialitza no comença a obtenir millores. “Un cop el bomber s’especialitza cobra una petita prima per poder desenvolupar aquesta tasca diferent del bomber generalista. Òbviament, com més risc o responsabilitat, les primes van amb una graella més baixa o a l’alça, i després hi ha l’antiguitat”, va apuntar Farré.

“S’ha de tenir en compte la posició de risc que assumeixen moltes vegades els bombers”
Jordi Farré, Director dels bombers

Ja fa temps que es reclamen millores salarials, un aspecte que el ministeri d’Interior està revisant de cara a implementar canvis el 2025. “El que va dir la ministra d’aquest estudi que es farà, hi haurà els mecanismes o algoritmes per determinar quina xifra és la correcta o la desitjable en funció de la responsabilitat o el risc, i un cop la tinguem ja diré si és la correcta o no”, va afirmar el director.

“Moltes de les funcions que realitzem és amb aportació extra d’hores per arribar a tot arreu”Jordi Farré, Director dels bombers

A banda de les condicions, el cap va recordar que es necessiten més efectius per cobrir l’increment d’actuacions que han experimentat i que els ha portat a treballar hores extres. “Hem crescut per sobre de les nostres possibilitats, hem tingut un creixement pel que fa a actuacions de tasques de gestió de despatx, no vinculades amb la urgència, i continuem sent els mateixos efectius. Per tant, això vol dir que moltes de les funcions que realitzem és amb aportació extra d’hores de personal per poder arribar a tot arreu”, va especificar Farré. Per això, en un primer estudi van calcular que caldria que entressin vora d’una vintena de bombers nous perquè no s’hagin d’executar més hores. A partir de l’any que ve s’obriran places de nova creació, però seran poques, entre una i dues segons va indicar el bomber. “No creixerem a la velocitat que voldria, però de tenir-ne a no tenir-ne, benvinguts seran”, va manifestar el responsable del cos. El dirigent també va posar èmfasi en l’envelliment dels agents. Ara mateix la mitjana és d’uns 47 anys i en els pròxims deu anys se’n jubilaran una cinquantena.

ELS BOMBERS DEMANEN MÉS ACCIONS EN NETEJA DE BOSCOS

El director dels bombers, Jordi Farré, va explicar que cal fer més en neteja dels boscos per prevenir incendis forestals en el país. Aquesta tasca la gestionen els comuns i els bombers creuen que “s’hi podria fer més”, va explicar Farré. “Sé que s’hi treballa, però el creixement del nostre bosc ha sigut tan important el llarg dels anys que s’haurien de fer accions més exigents i molt contundents”, va afegir el director del cos. El responsable va justificar-ho dient que actualment hi ha una gran massa forestal en el sotabosc i que amb “la sequera, el canvi climàtic i els vents que s’estan produint i el desaprofitament del bosc que hi ha, és una càrrega de combustible espectacular”, va manifestar Farré, que va agregar: “Els incendis ja no es comporten com fa deu anys i, per tant, avui mateix es podria produir un incendi, tot i que hem tingut pluges recents”. A més, els incendis en zones boscoses costen més de controlar a escala internacional per les altes temperatures, encara que es compti amb molts efectius. I va posar d’exemple els focs que s’han generat els darrers estius a Califòrnia. “A països molt potents hi ha hagut incendis que ni amb tots els mitjans del món els apagues, han de variar alguns dels factors o que ja no hi hagi més combustible”, va dir Farré.

Per aquesta raó el dirigent del cos va comentar que ja no hi ha campanyes d’estiu. Abans el butlletí d’incendis indicava que hi havia perill des de Sant Joan fins a la diada de Meritxell, mentre que ara és la meteorologia qui ho marca. En aquest sentit, Farré va precisar que la comunicació entre els “enginyers forestals d’Andorra, els comuns i els nostres enginyers potser s’hauria de potenciar més, però hi és”.
tracking