Tema de la setmana - 7 DIES

Sabem utilitzar els antibiòtics?

No s’han de fer servir contra grips o refredat

Salut es planteja implementar les dosis exactes per als antibiòtics

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No hi ha dubte que els antibiòtics han estat un dels grans avenços de la medicina moderna, aconseguint salvar milions de vides i curar múltiples infeccions des de la seva descoberta. No obstant això, l’ús inadequat d’aquests medicaments també ha generat una creixent preocupació, ja que els bacteris poden desenvolupar resistència als antibiòtics, una situació que posa en perill la seva eficàcia i també compromet la salut de tota la població. Des d’aquest punt de vista, la resistència als antibiòtics és considerada una de les principals amenaces per a la salut, ja que fa que les infeccions siguin més difícils de revertir, prolongant la malaltia i augmentant els costos del tractament.

És en aquest context que el ministeri de Salut ha posat sobre la taula la possibilitat d’implantar, en paral·lel a la recepta electrònica, el que es coneix com a dosis unitàries”, o la dispensació a les farmàcies de la quantitat exacta per al tractament. Una fórmula que s’aplicaria primer als antibiòtics.

“Seria una bona iniciativa, perquè sovint et recepten més dosis de les que necessites i després no saps què fer amb el que sobra”, opina Alicia Jaime, resident a la Massana de 37 anys. “Que es controli més la venda de medicaments sempre és positiu”, remarca.

“Entenc que hi hagi alguns productes que es puguin dispensar lliurement, però d’altres haurien d’estar més controlats. Per sort, crec les farmàcies són ara més estrictes que anys enrere amb la venda d’antibiòtics”, considera, al seu torn, Jordi Vargas, veí d’Andorra la Vella de 46 anys, qui posa en relleu que a la majoria d’establiments “ja no es poden aconseguir determinats medicaments sense recepta”.

Respecte a aquesta qüestió, una font del sector farmacèutic consultada per 7Dies assegura que “actualment hi ha un compromís ferm” dels seus professionals per evitar “el problema tan greu que provoca l’ús sense control dels antibiòtics”. Així, tot i que el país no disposa d’una legislació específica que en reguli la venda, creu que “no és necessària”, ja que “moltes farmàcies avisen ja d’entrada que no proporcionen antibiòtics sense recepta”.

En qualsevol cas, la mateixa font valora positivament el projecte de Salut d’establir la dosi unitària, un model que “ja existeix a països com ara Anglaterra o els Estats Units, on funciona prou bé. Ara caldrà veure quin sistema implanta el ministeri”. Entre els avantatges d’aquesta solució destaca el fet que “com més ajustada sigui la dosi, millor: tant per al pacient, que no ha quedar-se després amb dosis que no li fan falta, com per al sistema de salut, que veu reduïda la despesa”. Sigui com sigui, moltes farmàcies “ja treballen amb aquesta premissa”, ja que és essencial “fer un ús racional dels medicaments”.

Per què hem de ser especialment curosos amb els antibiòtics? “Aquests medicaments s’utilitzen per combatre infeccions per bacteris”, de manera que no serveixen per a qualsevol escenari ni per a qualsevol patologia. La font consultada lamenta que encara “hi ha molta gent que pensa que per tenir una mica de mocs, tos o mal de gola, ja necessita un antibiòtic per trobar-se millor”. La realitat, però, és molt diferent: “Una gran majoria de refredats o grips són d’origen víric.” Així, “els antibiòtics no tenen efecte sobre els virus i no serveixen per a res; tot al contrari: poden malmetre la flora intestinal i desencadenar altres patologies. En qualsevol cas, el millor és que un metge determini si fan falta”.

Un dels dubtes més habituals entre els pacients és què cal fer amb les dosis d’antibiòtics que sobren un cop finalitza un tractament. “Es poden guardar a casa, especialment els antibiòtics més habituals com l’amoxicil·lina o l’amoxicil·lina amb àcid clavulànic, el conegut com a Augmentine”. Això no vol dir que ens puguem automedicar o autodiagnosticar, però “si coincideix que ens posem malalts i el metge ens ho prescriu de nou, ho podem utilitzar”. En cas que no vulguem guardar-los el millor és deixar-los en els punts de recollida que tenen algunes farmàcies o als centres de salut. “Allà s’encarregaran d’eliminar-los correctament.”

tracking