La nit més màgica

L’arribada dels Reis d’Orient, una de les tradicions més arrelades al país, posarà punt final aquest dijous a unes festes de Nadal que han estat marcades pel retorn a la normalitat prepandèmica

Els reis mags es mantenen com una tradició viva al país

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arribada dels Reis d’Orient, una de les tradicions més arrelades al país, posarà punt final aquest dijous a unes festes de Nadal que han estat marcades pel retorn a la normalitat prepandèmica. Com no pot ser d’una altra manera, també la Cavalcada de Reis recupera aquest 2023 tota l’esplendor anterior a l’esclat de la crisi sanitària, després de dues edicions en què cites com la gran desfilada per les avingudes centrals d’Andorra la Vella i Escaldes-Engordany es va veure afectada per les restriccions sanitàries.

En el mateix sentit, a la resta de parròquies l’acte recupera també el format tradicional.

Ni la coexistència amb altres tradicions com el tió de Nadal ni el protagonisme creixent d’altres personatges típics d’aquestes dates com el Pare Noel han aconseguit destronar els tres Reis Mags, que es mantenen com l’opció preferida de moltes famílies a l’hora d’intercanviar-se els regals de Nadal.

“A casa nostra, per tradició, sempre són els Reis d'Orient de tota la vida els que porten els regals als nens”, relata Cristina Argudo, resident a la Massana de 37 anys. “Així ho hem viscut en la nostra infància i ho repetim amb els nostres fills, tot i que amb els anys el Pare Noel també s’ha anat guanyant un raconet”, matisa.

L’opció de repartir els regals entre el 25 de desembre i el 6 de gener és habitual en moltes cases. “El dia de Nadal fem un petit avançament amb algunes joguines, perquè els nens cada cop són més impacients, però reservem els regals més importants per a Reis”, explica Ignasi Paz, d’Andorra la Vella, i pare de dos fills de 5 i 9 anys.

Una altra mare, Natàlia Moliné, de 42 anys i resident a la capital, considera que cadascuna de les celebracions té els seus avantatges i inconvenients. “El Pare Noel potser no el sents tan propi però també dona als nens més dies per jugar, i a casa el prefereixen per aquest motiu”, assenyala. “Estem parlant de dotze dies de diferència amb els Reis, i això vulguis o no es nota”. Al final conclou, “cal adoptar alguna solució salomònica, celebrar una tongada de regals amb els avis i una altra amb nosaltres perquè la cosa estigui més repartida”.

“Nosaltres som més de Reis, indiscutiblement”, apunta, al seu torn, Josep Arimany, resident a Sant Julià de Lòria i pare d’una nena de 8 anys. “Això no vol dir que no caigui algun detall per la nit de Nadal, perquè a la petita sempre li ha fet molta il·lusió que vingui el Pare Noel. Són coses que sempre has de tenir previstes en el pressupost”, bromeja.

Uns pressupostos que, en coincidència amb l’actual context econòmic, també s’han vist una mica ajustats. “A casa gastarem si fa o no fa el mateix que altres anys. Una altra cosa és que amb els mateixos diners puguis comprar les mateixes coses i fer els mateixos regals”, afirma Ramon Castillejos, escaldenc de 39 anys i pare d’un nen de 7 anys.

“La inflació no està impedint que les famílies segueixin gastant força diners en joguines. La despesa mitjana per nen pot superar perfectament els 200 euros”, explica el treballador d’una botiga del sector. “Això no vol dir que ara no es miri amb molt més detall què és el que es compra”. Des d’aquest punt de vista, “s’aposta molt més per productes de major qualitat i durabilitat, tot i que, com és lògic, les preferències dels més petits són les que manen”.

La mateixa font reconeix que les joguines “tampoc han escapat a l’escalada de preus, especialment aquells productes fabricats amb determinats materials que han escassejat, començant per una cosa tan bàsica com el plàstic. Després tenim tots aquells articles que porten components electrònics, i que també s’han vist encarits”, agrega.

Davant d’aquesta situació, moltes famílies han estat força previsores, “més que altres anys, i han aprofitat per fer les compres fins i tot abans del pont de Puríssima”. Una estratègia prudent amb la qual es volia donar resposta a una doble inquietud: “per un costat, evitar una més que possible pujada de preus posterior, i per l’altre, aconseguir amb temps algunes coses que podien esgotar-se”.

Entre les joguines preferides n’hi ha per a tots els gustos. “Hi ha clàssics que mai passen de moda, com les nines Barbie, els Playmobil o els Lego, mentre que també se sumen noves incorporacions, com les Purse Pets”.

Cavalcada amb plena normalitat

Després que la Covid-19 obligués a adoptar mesures sanitàries especials en les dues edicions anteriors, la cavalcada de Reis conjunta entre Escaldes-Engordany i Andorra la Vella recupera aquest any tota la esplendor amb la tornada al format tradicional. El recorregut del seguici reial d’enguany començarà a les 18.30 h a la plaça dels Dos Valires i continuarà pels carrers Esteve Albert i Josep Viladomat, l’avinguda de les Escoles, l’avinguda Carlemany, l’avinguda Meritxell, la plaça Rebés i la plaça Príncep Benlloch. La cavalcada acabarà al Palau Reial, que s’instal·larà a la plaça del Poble, on es preveu que arribin ses Majestats a partir de les 20:30 h. Allà hi rebran tots els nens i nenes que vulguin lliurar-los les seves cartes personalment.

La inflació també repercuteix en la festa d'aquest any

tracking