Sabem utilitzar la mascareta?

Si no es prenen precaucions pot agafar bacteris

Sabem utilitzar la mascareta?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Des de l’esclat de la pandèmia de la Covid-19, la mascareta ha esdevingut un element d’ús obligatori tant al carrer com en espais d’ús públic, convertint-se així en una part més de la nostra vida quotidiana. Però, més enllà d’aquesta obligatorietat -reforçada amb l’establiment de sancions-, i de la tipologia de mascareta que decidim fer servir, cal preguntar-se si la sabem utilitzar correctament.

Hi ha ciutadans més escruppulosos que altres. “El primer que vaig fer quan va esclatar la pandèmia va ser informar-me a Internet. No costa gens i les pautes a seguir són molt senzilles”, relata la usuària Aurora Rodríguez, que posa en relleu que “cal ser molt curosos no només amb la manera com portem la mascareta, sinó també a l’hora de treure’ns-la o guardar-la. Mai la deixo sobre la taula ni la guardo a la bossa o a la butxaca. No és higiènic”.

Un altre usuari, l’Albert, afirma que aquest element li resulta “molest”, i que sovint el porta abaixat i només se’l posa quan “veig aglomeracions o que algú s’acosta a menys de dos metres de distància”. Reconeix que sap que “no és recomanable portar la mascareta a la barbeta”, però assegura que “no m’he acabat d’acostumar a portar-la”.

Els experts lamenten aquesta manca de conscienciació entre els ciutadans, que “és més estesa del que ens pensem”, destaca la farmacèutica Meritxell Martí. “La mascareta és ara l’únic instrument que tenim per frenar la pandèmia”, recorda, i destaca que, en aquest sentit, “actua pràcticament com una vacuna: com més persones estiguin protegides, menys es propagarà el virus”.

Per aquest motiu, Martí ressalta que el debat s’ha de centrar no tant en el tipus de mascareta que utilitzem –“l’important és que estigui homologada, per això no és recomanable fer-ne servir de casolanes”–, com en la correcta utilització. “S’ha de pensar que és un producte sanitari, i l’hem de guardar correctament. Es pot adquirir un estoig especial, però amb una bossa de plàstic o amb la bossa de paper que es dona a la farmàcia n’hi ha prou.”

Tampoc en cap cas l’hem de portar a la barbeta, o penjada del colze o deixar-la sobre la taula quan som a la terrassa del bar o a la feina. “Així l’únic que s’aconsegueix és que agafi bacteris o que transmetem possibles patògens. Cal vigilar molt amb la higiene”, explica Martí. Així mateix, “hem de seguir les indicacions del fabricant i respectar les hores d’utilització, perquè en cas contrari la mascareta perd efectivitat i és com si no en portéssim”. El temps d’ús, a més, es veu reduït considerablement, per exemple, si estornudem sovint. I molt important, “cal ajustar-la bé a la cara, i fer que cobreixi totalment la boca, el nas i la barbeta”.

D’altra banda, la doctora Júlia Martínez-Illescas –que recomana les mascaretes quirúrgiques per ser les “més efectives–, recorda que aquest dispositiu és “imprescindible” per frenar els contagis, especialment “quan no es pot garantir la distància social”. Per això, subratlla que “és un error” descurar la seva utilització quan hi ha contacte més o menys prolongat amb una altra persona. “És habitual veure dos amics o coneguts parlant al carrer amb la mascareta abaixada. Precisament és en situacions com aquestes quan més perill de contagi hi ha, ja que la Covid-19 es transmet de persona a persona”. De la mateixa manera, “també cal evitar aglomeracions, especialment en llocs tancats”.

En canvi, l’ús de la mascareta pot relaxar-se quan ens trobem sols i no hi ha ningú a la vista. “Si ens costa respirar, ens la podem treure un moment i agafar aire. No hi ha cap perill si estem sols i ho fem”, apunta Martínez-Illescas, perquè, agrega, “és pràcticament impossible que el coronavirus es pugui transmetre a distància o per l’aire al carrer”. De fet, la doctora recomana fer de tant en tant aquest exercici de “descansar de la mascareta”, especialment en aquests dies d’altes temperatures, perquè, en cas contrari, hi ha risc de patir altres complicacions.

En aquest sentit, l’especialista posa en relleu que la mascareta, a part de la seva funció com a element per frenar l’expansió del virus, serveix també com a “recordatori” social, perquè “ens ajuda a prendre consciència que estem vivint una situació excepcional i que no hem d’abaixar la guàrdia del perill que representa el coronavirus”.

CAL SABER

COMPTE AMB EL 'MASKNÉ'! El contacte constant de la mascareta contra la nostra pell provoca micro-esquinçaments que permeten una entrada més fàcil de bacteris i brutícia, que obstrueixen els nostres porus. És el que és coneix com a maskné o acné mecànic. Es pot prevenir netejant-nos sovint la cara, canviant la mascareta amb freqüència i evitant al màxim l’utilització de productes cosmètics com el maquillatge.

CONSELLS

  1. RENTAR-SE LES MANS: Cal rentar-se les mans abans de posar-se la mascareta. Evitarem tocar-la mentre ens la posem i mentre la portem.
  2. MASCARETA AJUSTADA: La mascareta s’ha d’ajustar bé a la cara, i ha de cobrir completament la boca, el nas i la barbeta.
  3. TREURE-LA CORRECTAMENT: Ens treurem la mascareta sempre per darrere i sense tocar la part externa. Cal llençar-la en una paperera tancada.

Sabem utilitzar la mascareta?

tracking