Tema de la setmana - 7 DIES

De vacances amb els peluts

La família és una opció per deixar la mascota

De vacances amb els peluts

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arriben les vacances del Nadal i amb aquestes també arriba la incògnita de què fer amb els peluts durant les escapades nadalenques. Una de les opcions és deixar-los amb familiars o amics, i que se’n cuidin. “Pot ser una opció, però no sempre estan disposats a fer-ho en un període de vacances o bé l’animal no s’adapta a ells”, relata Anna Marquès, representant de l’Associació Canina d'Andorra Acana. “Jo sempre que no sóc a casa acostumo a deixar-la amb la família, per tant ja s’hi ha acostumat i quan marxo quinze dies la deixo amb ells”, explica, per contra, Sergi, un jove de la Massana.

Però no tothom compta amb un cercle familiar en el qual deixar els gossos. Per aquest motiu, les residències canines són una opció, per poder tenir constància que els peluts estaran ben cuidats. “Els nostres clients habituals són del país i ens els solen deixar quan decideixen realitzar un viatge més llarg. En època nadalenca i a l’estiu solem estar sempre complets”, assegura Roser Freixenet, encarregada de la residència canina Andorra Kennel de la Massana. “Ara tinc uns russos que tornen al seu país d’origen per vacances i em deixen el seu gos durant un mes seguit”, afegeix la responsable de la guarderia canina Amic-Gos d’Aixovall. En aquest sentit, la representant d’Acana apunta que “hi ha d’haver un període d’adaptació per als gossos, abans de deixar-los durant un llarg període de temps, per evitar que tinguin depressions i problemes futurs, que fins i tot poden derivar en la seva mort”. “Puntualment, quan viatgem el deixem a una residència, però intentem emportar-nos-el amb nosaltres”, relata Jordi, veí d’Escaldes-Engordany.

No obstant això, les residències no sols s’utilitzen per a mascotes de gent del país, sinó que hi ha turistes que decideixen deixar els seus animals de companyia, mentre realitzen activitats incompatibles amb la seva cura com anar a Caldea. “Ara a l’hivern també tenim gossos de gent de fora, que venen a esquiar o a passar uns dies i ens el deixen durant el dia i a la nit el recullen, ja que hi ha hotels que accepten animals”, assegura la responsable de la guarderia canina Amic-Gos d’Aixovall. “Nosaltres acceptem gossos pagant un suplement i poden estar-se durant tot el dia a l’habitació”, explica una responsable de l’Hotel Roc Blanc d’Escaldes. “Hi ha moltes vegades que els gossos es queden sols durant tot el dia i si no saben comportar-se doncs de vegades ocasiona problemes amb una neteja més costosa”, afegeix Josep Farreras, responsable de l’hotel Pyrénées d’Andorra la Vella. “Qui sol portar els seus gossos són els espanyols i francesos, per la distància geogràfica”, puntualitza l’encarregada del l’hotel escaldenc. El responsable de recepció de l’Hotel Princesa Park d’Arinsal, David, fa un recompte de 150 gossos a l’any, però puntualitza que “a l’estiu hi ha més gossos que a l’hivern, perquè els clients que venen a esquiar, com que no el poden deixar sol durant el dia, no se l’emporten”. “És veritat que busco els hotels amb més antelació, però una vegada al destí segueixo el ritme que porto a casa, ja que la meva gossa es pot quedar sola sense problemes”, assegura Paula, veïna d’Encamp. “Jo crec que els hotels cada vegada posen més facilitats, al final és clientela”, assegura Anna, veïna de la capital.

Tot i això, les cases rurals i els destins de muntanya són els més comuns entre els que decideixen viatjar amb gossos. “Quan vas amb un gos has de planificar-ho tot molt més, ja que no és tan fàcil trobar hostals que acceptin animals i als restaurants és difícil que te’l deixin entrar. No pots improvisar, com quan vas sol”, afegeix Sergi. “Normalment evites utilitzar avió, ja que això suposa un increment molt gran del preu i les companyies no sempre tracten de la millor manera els animals a les cistelles de transport”, afegeix Anna Marqués. “Abans de portar la meva gossa en un avió la deixo amb la meva família i, si no pot ser, doncs no hi vaig”, sentencia el jove massanenc. “Nosaltres sempre hem viatjat en cotxe amb la nostra gossa, a París, Mallorca, al nostre poble, Bagà. Cada cop és més fàcil viatjar amb gossos”, afirma Anna.

tracking