Tema de la setmana - 7 DIES

Bojos per les compres

El dilluns següent al Black Friday les empreses de comerç electrònic també celebren el Cyber Monday

Black Friday

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mes de novembre acull un dels esdeveniments més importants per al consumisme. Quan falta prop d’un mes per a Nadal, moltes persones aprofiten l’oportunitat per començar amb la bogeria de les compres. L’acte de més rellevància és, sense dubte, l’anomenat Black Friday, una tradició del capitalisme importada dels Estats Units d’Amèrica que se celebra l’endemà del Dia d’Acció de Gràcies i que consisteix que les botigues ofereixin grans descomptes per fomentar les vendes. “Espero el Black Friday per fer les compres nadalenques perquè trobo productes molt més barats, tot i que intento anar-hi a hores estranyes per no trobar una marabunta”, comenta Júlia Íñigo, resident que passeja per l’avinguda Carlemany. Com ella, centenars de persones surten al carrer a la recerca de les millors ofertes que s’allarguen durant tot el cap de setmana. “Em sembla molt bona iniciativa per fomentar les compres perquè Andorra, en general, ja no és un lloc on el turisme vingui exclusivament a comprar, com passava anys enrere”, diu Brais Rodrigues, de 24 anys. Una iniciativa a la qual s’adhereix Andor­ra Turisme per quart any consecutiu, que promociona el comerç a d’altres llocs com Catalunya, a través d’insercions publicitàries en mitjans de premsa escrita, i també en línia a Tolosa i Perpinyà.

PRODUCTES ESTRELLA

Els reis del Black Friday són els productes d’electrònica. “Fem promoció des del divendres 23 fins al diumenge 25 i esperem una gran afluència de gent, ja que és el nostre primer Black Friday”, comenta Sergi da Silva, encarregat de la botiga Xiaomi Mi Store, que ha obert portes a l’agost. Tot i que també hi ha una gran demanda d’ordinadors portàtils, tauletes, televisors, i càmeres de fotografia digitals, entre d’altres. “L’any passat necessitava un robot per netejar la llar i durant el Black Friday vaig trobar el que volia un 70% més barat”, explica Rosanna Martín, veïna de Canillo.

Les promocions també arriben a altres sectors, com el tèxtil. “Normalment fem ofertes des del dijous fins al diumenge”, expliquen des de Mango. Asseguren que es ven tota mena de roba, incloent-hi calçat, i que les vendes durant el cap de setmana es noten força, tot i que temen que enguany siguin més baixes. “En general ha estat un any una mica fluix, per tant preveiem que aquest Black Friday no serà tan bo com el d’altres temporades”, comenten des de la franquícia. La perfumeria i el maquillatge també són productes força desitjats durant aquesta època. “Venem molt, tot i que els compradors són, majoritàriament, turistes”, comenten des de la botiga Kiko Cosmetics situada a l’avinguda Meritxell. “El perfum que m’'agrada a Espanya val 80 euros, aquí està a 60 i durant el Black Friday l’he arribat a trobar per 30 euros”, diu Íñigo.

Però els descomptes ja no són únicament en productes. Els amants de la neu, per exemple, també tenen l’oportunitat d’adquirir forfets de dia per Vallnord Pal-Arinsal a meitat de preu del 23 al 25 de novembre. L’empresa celebra per segona vegada una iniciativa que l’any passat va suposar un èxit. “La xifra d’unitats es va incrementar fins a 10.000 forfets, que es van vendre en 24 hores”, destaquen des de l’estació.

CYBER MONDAY

Però després d’un cap de setmana de consum, les ofertes no acaben de cop. El dilluns següent se celebra l’anomenat Cyber Monday, en què únicament les empreses de venda en línia (e-commerce) segueixen oferint descomptes. “Notem molt l’augment de les vendes, sobretot en accessoris i bijuteria”, comenten des d’AndorraQShop, que ofereixen descomptes des de divendres fins a dilluns. El principal client que compra per Internet durant el Cyber Monday, segons l’empresa, és estranger, i l’alegria pel sector és que es tracta d’una jornada que cada cop està agafant més força.

Tot i així, el gegant d’Internet segueix sent Amazon, que està celebrant el Black Friday des de dilluns passat i que l’allargarà fins al Cyber Monday. “Comprem moltes coses i les enviem a la Seu d’Urgell. Allà les recollim i en les enduem cap a casa”, expliquen la Maria i la Carolina, amigues d’Escaldes. “És perfecte perquè estalvies temps i aglomeracions de gent”, diu Martín.

I és que, amb amants i detractors, el cap de setmana del consumisme que se celebra cada any aplega milers de persones d’arreu a botigues i pantalles per aconseguir un producte al millor preu.

BUY NOTHING DAY

Un dia contra el consumisme El mateix divendres 23 de novembre se celebra el Buy Nothing Day (dia de no comprar res), una jornada de protesta contra el consumisme que es du a terme el dia del Black Friday. Aquesta jornada, promoguda per activistes socials i associacions ciutadanes de tot el món, va néixer com a protesta al consumisme excessiu i al capitalisme actual que forma part de la societat.

tracking