Preparant la tornada a l'escola

Amb la tornada a l’escola, si els pares i mares no tenien suficient amb la famosa depressió postvacacional, arriben de la mà les grans despeses i els imprevistos econòmics

La majoria intenta reaprofitar tot el material possible

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El mes d’agost està fregant els seus últims dies, el que significa que, encara que es faci costa amunt, cal posar punt final a les vacances i al bon temps per donar pas de nou a la rutina, als horaris, als llocs de treball i, per descomptat, a la tornada a l’escola. Als més petits els resulta força difícil passar de la llibertat i la diversió de l’estiu a les classes diàries, però per a les mares i els pares sovint encara comporta molts més maldecaps. Perquè amb la tornada a l’escola, si no tenien suficient amb la famosa depressió postvacacional, arriben de la mà les grans despeses i els imprevistos econòmics. La pregunta és: ja estan preparats per afrontar el mes de setembre? “Sempre m’anticipo a l’hora d’anar a comprar el material escolar. Ja tinc tots els llibres encarregats des de fa temps i només em queda anar a comprar la roba”, explica la Cristina, mare de dues nenes de 7 i 13 anys. Tenint en compte que té dues filles, les despeses que ha d’assumir són més aviat elevades. “Entre les dues, em gasto tranquil·lament 500 euros o més cada any. De fet, només els llibres de la meva filla gran ja em costen 300”, lamenta. La Cristina reconeix que, normalment, per aquestes dates es veu obligada a no gastar-se els diners en coses de les quals pot prescindir per tal de fer front a la tornada a l’escola. Això sí, malgrat que els llibres de text o el material escolar no els pot reaprofitar per la diferència d’edat que hi ha entre les seves filles, sí que ho fa amb la majoria de les peces de roba.

La Lídia és mare d’un nen de 10 anys que estudia a l’Escola Andorrana. “Tinc la sort que la meva germana té un altre nen d’un any més que el meu, així que sovint em dona els llibres i la roba que ja no fa servir o no li val”, explica. La Lídia encara no ho té tot comprat. Normalment hi va la primera setmana de setembre i s’acostuma a gastar al voltant d’uns 350 euros. “Pel que fa al material, procuro no tornar a comprar-ne de nou fins que no passen un parell o tres d’anys, sobretot intento que conservi coses com la motxilla o l’estoig”, afegeix. Com la gran majoria, és de les qui pensa que la tornada a l’escola és excessivament cara i que a mesura que els nens creixen encara ho és més. “A partir del mes de maig o juny sempre estalvio a final de mes per evitar-me sorpreses al setembre”, relata.

La Cristina no és l’única persona previsora. El Manel, pare de dos nens, un d’un any i mig i l’altre de 8 anys, ja ho té tot reservat o comprat. “Fins ara, la gran compra escolar la tinc amb el gran, però ja m’ar­ribarà el moment en què em coincideixin els dos i llavors hauré d’estalviar molt més del que faig ara”, explica. En la mateixa línia que la Cristina i la Lídia, el Manel es gasta cada any entre 300 i 400 euros. “A mesura que passen els anys tot és més car. Sempre li dic al gran que cuidi les coses perquè el meu fill petit les pugui utilitzar en uns anys, però crec que serà difícil aconseguir-ho i més tenint en compte que es porten 8 anys”, asse-nyala. El Manel també intenta “treure’s de coses”, sobretot quan està acabant l’estiu, perquè “ja no només hem de tenir en compte les despeses en material escolar, sinó que també hem de cobrir mensualment les activitats extraescolars que fa durant gairebé 9 mesos”, afegeix.

L’altra cara de la moneda, però, és la de les llibreries o les papereries. Per a aquests negocis, òbviament, setembre i octubre són els mesos estrella. “Els clients s’acostumen a gastar entre 40 i 50 euros només en material escolar. També és veritat que cada cop es recicla més i productes com ara les motxilles no es compren cada any”, diu Mari Grande, encarregada de la papereria Ofijet d’Andorra la Vella. L’establiment ofereix descomptes del 20% durant tot l’estiu. Tot i això, Grande lamenta que malgrat que la gent ja hagi encarregat els llibres i les vendes vagin bé, sempre deixen les compres per a l’últim moment i que, per tant, “després és quan es formen les cues i ens atabalem tant nosaltres, els treballadors, com els mateixos clients”, conclou.

El material escolar dels estudiants costa entre 300 i 500 euros

tracking