Els reis de l'estiu: els gelats

Una gelateria d’escaldes elabora al 100% els gelats Tots els establiments coincideixen que els principals clients són famílies que prenen el gelat en el lloc de compra.

gelatsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Refrescants, gustosos i, sobretot, molt estiuencs. Els gelats són un dels aliments més consumits durant aquesta època de l’any i compten amb molts adeptes. “Els mesos de juliol i agost són, sens dubte, la nostra temporada alta”, comenta Maria Marta Grano-Cortinez, propietària de la creperia i gelateria Fred Oh!, situada a la Massana. Tant és així que al país hi ha un establiment que es dedica a elaborar gelats de diversos sabors. “A l’obrador tenim el pasteuritzador, on processem la llet, fem la base mare, la separem cada 3 o 5 litres depenent del sabor del gelat i el passem per la mantegadora”, explica Natàlia Suárez, encarregada de Gelateria Italiana, situada a Escaldes-Engordany.

La passió pels gelats és tal que els fabricants han creat productes aptes per a persones amb intoleràncies alimentàries com, per exemple, els celíacs. “Tenim gelats d’importació que posen que són sense gluten però, quan mires la recepta, tenen components que podrien ser perjudicials per a un celíac. És per això que, tot i que marqui que és sense gluten, diem que no en tenim. Prefereixo curar-me en salut”, explica Grano-Cortinez. Així mateix, també existeixen els gelats sense sucre. “És una tendència força nova. Els creem amb estèvia. La demanda cada vegada augmenta més i la recepta ens està funcionant, tot i que de moment només els tenim en gelats d’aigua”, diu Suárez.

Tots els establiments coincideixen que els principals clients són famílies que prenen el gelat en el lloc de compra. “Tenim escoles a prop i quan surten els nens aprofiten per relaxar-se una estona menjant un gelat”, comenta Ana Rodríguez, treballadora de La Caseta de Xocolata, de l’avinguda Carlemany d’Escaldes. Però, quanta gent pot passar al dia a buscar un gelat? “Un dissabte podem tenir uns 1.000 clients”, expliquen des de Gelateria Italiana. L’establiment escaldenc remarca que aquesta xifra inclou persones que s’emporten el producte per menjar-se’l pel car­rer o a casa. “Estic al·lucinant amb els marits andorrans. Cada dia tinc tres clients que passen a buscar boles de gelat per dur-les a les dones”, comenta rient Suárez, que procedeix de l’Argentina.

Tot i ser els reis de l’estiu, establiments com La Caseta de Xocolata o la Gelateria Italiana venen gelats durant l’hivern. “Hi ha molts argentins, portuguesos i francesos, que són molt llaminers, i venen a buscar un gelat encara que faci fred”, comenta Suárez. En canvi, a la Massana aquesta tendència no hi és. “A l’Argentina es venen els 365 dies de l’any, però aquí he comprovat que és un fracàs absolut. Només els tinc per guarnir les creps”, lamenta Grano-Cortinez. Així doncs, les gelateries també compten amb altres productes, sobretot gofres i creps, que ajuden els restauradors d’aquests establiments a poder tirar endavant un negoci que cada vegada compta amb més promoció i que encara pot créixer més al país, segons afirmen els experts.

Els sabors més sol·licitats La stracciatella, la vainilla i les fruites (com la maduixa, la llimona o el coco) són els gustos preferits dels llaminers. Les marques d’importació Les més utilitzades per les gelateries del país provenen d’Espanya (La Jijonenca i Carte d’Or) i França (Pole Sud). Begudes ben fredes a l’estiu Tot i que els gelats són els reis, altres productes que també es venen molt són els sucs naturals i els batuts.

tracking