Ser vegetarià no és fer dieta

Entre els joves s’està estenent la idea de portar una dieta vegetariana. Molts comencen per consciència del que s’està fent però hi ha una part que ho fa per aprimar i aconseguir així la silueta desitjada

Ser vegetarià no és fer dieta

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Entre els joves s’està estenent la idea de portar una dieta vegetariana. Molts d’aquests comencen per consciència del que s’està fent i de l’estil de vida que comporta, però hi ha una part que ho fa, especialment les dones, per aprimar i aconseguir així la silueta desitjada. “Això és un problema, perquè ser vegetarià o vegà, no significa aprimar, és una manera de viure, no solament es fonamenta en l’alimentació, deixant d’una banda els problemes alimentaris que poden derivar d’una mala praxi d’aquesta l’alimentació”, manifesta la naturòpata Pilar Borra. D’altra banda, la nutricionista Berta Jiménez opina que “és molt preocupant que les joves vulguin perdre pes ràpidament adoptant la dieta vegetariana o vegana, en els casos més extrems, és un error pensar que així es pot fer una dieta flash”.

Els últims anys s’estan donant casos de joves que viuen a països desenvolupats amb problemes d’anèmia, com els habitants dels països amb menys recursos alimentaris. “No tot el que soni a vegetarià significa que aprimaràs. És una fal·làcia, perquè el que et pot comportar és un dèficit de vitamines i proteïnes greus”, matisa Berta Jiménez. Deixar radicalment la dieta omnívora sense preparar l’organisme per al canvi pot suposar una sobrecàrrega de treball per a alguns òrgans interns. Pilar Borra explica que “encara que sembli mentida, deixar de menjar carn requereix un període d’adaptació per al nostre organisme, ja que ni el paladar ni l’intestí estan acos- tumats als nous aliments i això pot produir còlics i indigestions”.

Berta Jiménez recorda que aquest canvi en l’alimentació des del desconeixement pot provocar un dèficit important de les proteïnes ingerides. “La dieta vegetariana i la vegana requereixen l’adquisició dels nutrients a través d’altres fonts, i si sols es deixa de menjar carn i es segueixen prenent els mateixos tipus d’aliments provocarà un dèficit alimentari greu que després pot derivar en malalties que afecten el cos i el seu desenvolupament”, diu Jiménez.

Les dietes sense carn requereixen una ingesta major de proteïnes vegetals, que resideixen majoritàriament en els llegums i altres complements alimentaris, com ara les llavors, per poder assimilar-les d’una manera més completa. “El recomanable és mantenir una dieta saludable, amb aliments frescos i no refinats, i millor si poden ser de temporada, perquè així tenen més nutrients. Intentar aprimar en un període curt de temps sempre serà contraproduent, tant si es segueix una dieta sense o amb proteïnes animals”, assegura Berta Jiménez. “Cal recordar que ser vegetarià o vegà és més que una dieta, és un estil de vida. No es pot simplificar aquesta manera de viure com una manera de perdre pes fàcilment, ja que en el fons significa estar a les ordres dels cànons de bellesa, un estil que dista de l’ètica vegetariana”, remarca Borra. “Si es vol ser vegetarià o vegà s’ha de planificar bé i amb temps, com qualsevol altre canvi en l’alimentació. A més s’ha de tenir consciència que les dietes flash mai són efectives”, assegura Jiménez.

CAL SABER

La vitamina B12, imprescindible

La vitamina B12 és un dels dèficits amb què es troben els vegetarians a la seva dieta, per això l’organisme necessita complements vitamínics, per suplir aquest buit nutricional. El dèficit de vitamina B12 pot disminuir la producció d’energia, la formació de mielina o un problema en la síntesi de l’ADN, per tant, el canvi en la dieta s’ha de fer sota una supervisió nutricional per controlar els nivells de B12 a l’organisme.

tracking