La millor manera d'entrar a l'estiu

Amb el canvi d’estació no està de més tenir presents alguns consells que ens poden ajudar a trobar-nos més bé i a evitar problemes habituals d’aquesta època

La millor manera d'entrar a l'estiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arriba el bon temps, pugen les temperatures, el sol guanya protagonisme i tots tenim ganes d’estiu. Ara bé, amb el canvi d’estació no està de més tenir presents alguns consells que ens poden ajudar a trobar-nos més bé i a evitar problemes habituals d’aquesta època, com poden ser les primeres cremades pel sol.

“Cal començar a aprofitar les oportunitats de bon temps que tenim a partir dels mesos de maig i juny per fer breus exposicions al sol, fet que en llocs com ara Andorra durant l’hivern és més difícil”, diu el doctor Francisco López Gil, dermatòleg de la clínica Derm­AndTek, que recomana que “la gent utilitzi roba còmoda i que aprofiti perquè li toqui el sol a les cames, els braços o l’esquena”. Unes primeres exposicions en les quals cal tenir cura i utilitzar protecció elevada. Tot i així, aquesta pràctica serà positiva i s’evitarà que es produeixin exposicions més brusques.

La segona recomanació que fa el doctor va lligada a l’alimentació. “Cal fomentar el consum de fruita i verdura, que ens aporten vitamines i antioxidants que ens donen una protecció extra”, manifesta. Una pràctica que corrobora la dietista Berta Jiménez. “En aquesta època és bo reduir els hidrats, els estofats i les sopes calentes i apostar per amanides fresques, liquats o sopes fredes”, remarca. De fet, assenyala que “la natura és sàvia i ens ofereix el que necessita el cos”. Així doncs, recomana menjar fruites o verdures amb colors ataronjats, grocs o vermells. “Són aliments que porten carotens, que és un precursor de la vitamina A, que és molt bona per a la pell i ajuda a protegir-nos del sol”, destaca, afegint que també és una vitamina present en els vegetals verds.

D’altra banda, recorda que “l’excés de sol oxida i per tant ens cal ingerir antioxidants” que es troben especialment en els productes vegetals. Així doncs, la recomanació per a l’estiu és clara: “Que la base de l’alimentació siguin fruites i verdures, tant per dinar com per sopar, i que sigui una base important, no com a complement”. Un altre aspecte a tenir en compte és que si aquests productes ens els prenem crus, assegurem molta més presència d’antioxidants i vitamines. “És bo canviar a coccions més suaus, fer la carn a la planxa, el peix al vapor o utilitzar el wok”, detalla.

Així, els liquats són una de les millors opcions per a l’època. “En utilitzar aliments crus mantenim intactes totes les vitamines i minerals”, afirma, i assenyala que també és una bona manera de prendre verdures i fruites entre aquells que els costi menjar-se un plat d’enciam o d’espinacs. “Es poden prendre per esmorzar, per dinar i també poden ajudar que els infants prenguin fruita i verdura”, destaca.

I tornant a la pell, el doctor López Gil recomana un factor de protecció 50 perquè “és el que et protegeix el temps necessari”. Si s’opta per una protecció inferior, 20 per exemple, “és correcta, però en banyar-te o suar perds amb més facilitat la protecció. Llavors cal ser rigorosos i posar-nos crema cada hora”. D’altra banda, recorda que “aquella gent que diu que no es crema, d’acord, potser no es crema, però el sol et fa igual de mal”. De la mateixa manera cal hidratar-se, “tant per fora com per dins”.

‘Operació biquini’, amb exercici

L’arribada de l’estiu fa que molta gent recordi que es vol posar en forma. “Estem més alegres, ens traiem roba i ens volem veure millor”, explica Berta Jiménez. Unes motivacions que també es produeixen després de l’època nadalenca. La dietista, però, remarca que a més de tenir cura de l’alimentació cal sumar-hi l’exercici físic, que és indispensable per cremar calories.

tracking