Què cal saber sobre les cataractes?

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Les cataractes poden començar a desenvolupar-se entre els 40 i els 50 anys, però generalment els problemes de visió més severs apareixen després dels 60. T’expliquem què n’has de saber:

-Afecten el cristal·lí. La llum ha d’arribar fins a la retina, situada a la part posterior de l’ull, però ha de passar primer a través del cristal·lí. Per tant, com més transparent sigui aquest últim més nítida serà la imatge. En cas de tenir cataractes, però, el cristal·lí perdrà aquesta transparència i es tornarà progressivament opac, fet que afectarà negativament la qualitat visual.

-L’edat no és l’únic factor de risc. Molta gent associa l’aparició de les cataractes amb l’edat, però hi ha altres factors que propicien el seu desenvolupament. Per exemple, una exposició excessiva i prolongada als rajos ultraviolats, ser diabètic, fumar o consumir alcohol habitualment. Per això, es recomana portar unes ulleres de sol de qualitat, no fumar, consumir alcohol de forma moderada i practicar esport periòdicament. Tot amb l’objectiu de tenir cura del cos, inclosa la visió. D’aquesta manera, també s’evitaran patologies oculars com la retinopatia diabètica, més comuna en persones amb diabetis.

-No sempre es detecten a causa de la visió borrosa. Encara que un canvi en l’agudesa visual o l’aparició de la visió borrosa siguin els símptomes més comuns de l’aparició de cataractes, hi ha altres factors que ens poden fer sospitar. Per exemple, quan la visió del contrast disminueix; quan es comencen a apreciar els colors destenyits; quan apareixen halos al voltant de les llums, sobretot a la nit; quan hi ha canvis sobtats en la graduació (augment de la miopia, astigmatisme...).

-La prevenció és clau. A qualsevol persona que tingui 60 anys o més se li recomanarà que es faci, almenys un cop l’any, un examen complet de la visió. L’oftalmòleg mesurarà primer l’agudesa visual i després dilatarà les pupil·les per tal d’examinar la retina i el nervi òptic i poder detectar unes possibles cataractes. Aquestes dues proves, a més, poden ajudar a detectar una degeneració macular (DMAE) o un glaucoma, entre altres patologies oculars.

-Les cataractes s’operen. Aquesta cirurgia és la més realitzada al món i en l’actualitat és una de les més segures i efectives. A més, molts centres realitzen la fragmentació del cristal·lí amb làser, fet que aporta més rapidesa i seguretat tant al pacient com al desenvolupament de l’operació. Si el pacient opta per fer-se implantar unes lents intraoculars Premium, en la gran majoria dels casos deixarà de portar ulleres graduades. Aquest tipus de lent permet corregir la vista cansada i qualsevol altre defecte refractiu (miopia, hipermetropia o astigmatisme), inclús amb graduacions molt elevades.

Finalment, per tal de confirmar que la visió continua sent perfecta, el pacient haurà de realitzar-se controls almenys un cop l’any.

tracking