Què no fer si ens pica una medusa

El millor per a les picades és l'aigua de mar i el bicarbonat.

Què no fer si ens pica una medusa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Qui no ha estat a la platja d’Andorra (Salou, Cambrils, Miami, Torredembarra, etcètera) i s’ha trobat que li ha picat una medusa a la noia del para-sol del costat? De sobte, tots els cunyats de la zona s’acosten per donar els seus consells, i fins i tot ve corrent amb la llengua fora una cu-nyada des de l’altra punta de platja, perquè no s’ho vol perdre. Tothom diu la seva. Un senyor amb bigoti proposa fregar la picada amb sorra, mentre que la cunyada comença a treure de la bossa una ampolleta per rentar-li amb aigua mineral i sabó. Un altre mana callar a la dona dient que és millor desinfectar amb vinagre. Per acabar, un quart integrant del club de cunyats diu que el millor en aquests casos és “una miqueta d’orina”. Aquest últim ho ha mirat per Internet i posa a tots els llocs que és súper eficaç. Deixant la història de cunyats i els mites a banda, aquí van les set pautes que has de seguir si et pica una medusa:

1. Renteu la zona sense fregar amb aigua salada o de mar. El vinagre sols val per a algunes espècies: davant el dubte, absteniu-vos-en.

2. Retireu els tentacles utilitzant guants i arrossegant amb una superfície plana com una targeta de crèdit. Sí, una targeta de crèdit! No es recomanen les pinces, ja que poden trencar les restes de les agulles i quedar dins.

3. Aplicar bicarbonat diluït al 50% amb aigua de mar.

4. Apliqueu gel durant 5-15 minuts embolicat en una bossa o drap. Mai directament.

5. Valorar l’ús d’antiinflamatoris com ara l’ibuprofèn i cremes amb hidrocortisona que alleugen la picor. No s’aconsellen els antihistamínics tòpics perquè poden causar reacció amb el sol (fotosensibilitat).

6. Si malgrat tot, els símptomes persisteixen i empitjoren, convé que acudiu a urgències.

7. Eviteu el sol a la picada i utilitzeu cremes solars d’alta protecció.

Recordeu: si aquest estiu us pica una medusa, ni orina, ni vinagreta. Només aigua de mar, bicarbonat... i una tar- geta!

INJECCIÓ DE VERÍ URTICANT

La picada de meduses és particular, ja que tenen unes cèl·lules que es claven com una agulla injectant verí urticant. La composició del verí és poc coneguda i molt variable segons l’espècie. En general se sap que el líquid té efecte neurotòxic o citotòxic, de vegades hemolític i cardiotòxic. Si no s’actua adequadament, pot tenir conseqüències molt dolentes.

tracking