La síndrome de l'ull sec

Moltes activitats diàries provoquen ’ull sec’

La síndrome de l'ull sec

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La majoria de nosaltres associem les llàgrimes a reaccions pròpies del cos i dels ulls provocades per situacions emocionals. Però a més d'aquests fenòmens, les llàgrimes tenen una tasca molt important per a la salut ocular: lluitar contra infeccions, per protegir i lubricar els ulls.

La composició de les llàgrimes és complexa, ja que estan formades per tres capes i nodreixen la part anterior de l’ull. Gairebé tothom algun cop ha experimentat picor als ulls o la sensació de tenir un gra de sorra dins de l'ull. Els ulls se solen tornar vermells i es noten pesats. La fatiga, la fluctuació de la visió o la intolerància a les lents de contacte poden ser indicatius de patir ull sec.

Es distingeixen dos tipus d'’ull sec’: el menys comú és una manca de llàgrimes causada per una producció insuficient per part de la glàndula lacrimal. I el més freqüent, una composició defectuosa de la llàgrima, una mancança de la part greixosa o oliosa, degut a una inflamació d’unes glàndules que no permet una producció suficient. Aquestes glàndules es diuen glàndules de Meibom i es troben dins la parpella.

I per què es pot desenvolupar la síndrome de l’ull sec? Moltes de les activitats diàries són perjudicials per a la nostra visió i afavoreixen la sequedat als ulls, com les feines amb ordinador, l’ús abusiu de les lents de contacte, la calefacció o l'aire sec dins d’un avió.

Altres factors que poden influir són alguns medicaments i els canvis hormonals, com la menopausa en el cas de les dones. Cal destacar, a més, que és molt comú que la gent gran pateixi ‘ull sec’.

A nivell de tractament, el més important és trobar la causa. Una teràpia pal·liativa, és a dir que només redueix els símptomes però no cura, és l'administració de llàgrimes artificials. També és possible tractar i reduir les inflamacions de les parpelles amb compreses humides/calentes dos cops al dia.

Des de fa poc, a més, existeixen mètodes moderns que permeten actuar directament sobre les glàndules de Meibom. Aquesta teràpia tracta la part de la parpella on estan situades i el resultat pot ser una millora substancial dels símptomes. Si és necessària o no, depèn de la gravetat de l’’ull sec’ i de la intensitat dels símptomes.

L’aire d’andorra

Convé tenir present que la sequedat de l’aire al Principat és un factor important en la gravetat dels símptomes d’ull sec, ja que la humitat continguda al mateix aire pot empitjorar o millorar la tolerància dels pacients afectats.

tracking