Combatre la cuperosi

Aquesta afecció de la pell es caracteritza per l’abundància de vasos capil·lars dilatats visibles

Combatre la cuperosi

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La cuperosi es caracteritza per l’abundància de vasos capil·lars dilatats visibles. És una afecció de la pell que presenta vermellor degut a la dilatació dels vasos capil·lars que irriguen la dermis. Succeeix a conseqüència de l’augment de pressió sanguínia a les venes superficials de la zona de les galtes, nas, escot i coll. És crònica i recurrent, i no és contagiosa.

CAUSA

Es desconeix la causa que provoca la cuperosi, però podem afirmar que hi intervenen diversos factors:

Factors hereditaris.

Certs medicaments (hipotensors o corticoides tòpics).

Factors alimentaris (abús del cafè, alcohol, tabac o menjars especiats).

Situacions emocionals intenses, estrès, cansament i nervis.

Situacions extremes de temperatura (exposició al sol, vent, fred). Contaminació ambiental (fum, diòxids, plom, tabac...).

SIMPTOMATOLOGIA

La major característica és la presència de telangièctasis, petites venes varicoses, a la zona de les galtes i aletes del nas. Aquest fenomen s’anomena flushing i acostuma a causar molèstia a les persones que ho pateixen, ja que és incòmode i poc estètic.

A QUI AFECTA

La cuperosi acostuma a afectar les dones a partir dels 30 anys i tendeix a augmentar amb l’edat. La pell blanca, clara i fina és la més susceptible. Pel que fa als homes, és menys freqüent, i sol aparèixer al nas. Les persones estressades, nervioses i emotives són les que amb més freqüència presenten aquests episodis de vasodilatació.

TRACTAMENT

L’aplicació de cremes ajuda a disminuir el reg sanguini i la vermellor, però no soluciona el problema. Per això, només s’aconsella com a prevenció. Per eliminar radicalment l’excés de capil·lars s’ha de tractar la zona amb làser vascular. Aquest tanca definitivament les venetes dilatades. Per a una eliminació total acostumen a ser necessàries tres o quatre sessions al llarg de l’any, tot i que depèn de cada cas. El procediment és indolor, malgrat que durant els dos o tres dies posteriors pot ocasionar petites molèsties.

CONSEQÜÈNCIES

Si durant l’aparició dels primers símptomes no es prenen les mesures preventives necessàries, la cuperosi pot derivar i evolucionar cap a rosàcia.

tracking