Riscos de fregar-se els ulls

Fregar-se els ulls no és una bona idea, sense saber-ho ens podem provocar danys a les estructures oculars

Riscos de fregar-se els ulls

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Fregar-se els ulls és un acte que moltes vegades realitzem de forma involuntària i inconscientment. Se sol fer en despertar-se, quan es té son o quan s’està cansat. En el pitjor dels casos es fa quan ens entra alguna cosa a l’ull. Sigui quina sigui la situació, fregar-se els ulls no és una bona idea, ja que sense saber-ho ens podem provocar danys a les estructures oculars. Els riscos són múltiples.

Normalment quan ens freguem els ulls ho fem de tres maneres: amb els dits, amb els artells o amb les mans. Aquestes tres parts del nostre cos poden contenir bacteris i, sense saber-ho, ens podem provocar una conjuntivitis. Aquesta patologia provoca una inflamació o infecció de la conjuntiva, el teixit que cobreix les parpelles i la part blanca de l’ull (l’escleròtica). En cas de patir-la, s’ha de ser molt meticulós amb la higiene ocular doncs la conjuntivitis es propaga amb molta facilitat.

També ens podem provocar una blefaritis (inflamació de les parpelles). Els seus símptomes són molt variats: sensació de sorra a l’ull, picor... Podem tenir la sensació d’estar patint ull sec i pot aparèixer una mena de caspa a les pestanyes.

Una altre risc de fregar-se els ulls és el mussol. Produït a causa d’un bacteri que es troba a la mucosa, es transmet a les parpelles a través de les nostres mans. Encara que el mussol sol ser molt molest, no afecta la visió.

El queratocon és una altra patologia de la còrnia que es caracteritza per provocar-ne un aprimament progressiu. Sol aparèixer en pacients que pateixen al·lèrgies o que es freguen els ulls amb molta freqüència. Encara que normalment es presenti en un sol ull, amb el temps es pot desenvolupar en ambdós. Pot arribar a afectar a la visió.

Les arrugues també poden aparèixer si ens freguem massa els ulls, ja que en fer-ho es contribueix al deteriorament de la pell de les parpelles, provocant l’aparició d’arrugues, ulleres i bosses.

D’altra banda, si t’has operat recentment de la vista, l’oftalmòleg et recomanarà que no et freguis els ulls durant uns dies després de la cirurgia. Després de la intervenció els ulls són més sensibles a possibles infeccions i per aquest motiu s’ha d’evitar el contacte amb les mans.

Si t’entra alguna cosa a l’ull es recomana fer una frega lleu, sense fer força sobre la pell que cobreix la parpella, i realitzar un moviment circular. També es recomana ficar-se llàgrimes artificials o sèrum fisiològic i no preocupar-se doncs el propi ull té un sistema d’expulsió de cossos estranys. Tanmateix si el cos estrany és d’una mida considerable o potencialment perillós (com un tros de vidre), el millor és visitar un professional de la visió al més aviat possible.

CAL SABER

1.Bacteris als dits i les mans:Solem fregar-nos els ulls amb les mans, els dits o els artells i és un error: poden contenir bacteris i podem provocar alteracions a l’ull.

2.conjuntivitis, blefaritis...:Els riscos de posar els dits a l’ull són diversos: des de causar una conjuntivitis fins a una blefaritis, mussol, queratocon o fins i tot arrugues, ulleres i bosses.

LA MANERA CORRECTA

En cas que t’hagi entrat alguna cosa a l’ull i tinguis la necessitat de fregar-te’ls, s’ha de fer sense força sobre la pell, cobrint la parpella i fent moviments circulars.

*El Dr. Ludger Hanneken és oftalmòleg (drhanneken@me.com)

tracking