Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Cuina

'Tartiflette'

El cuiner del restaurant El Refugi Alpí, Laurent Chiaramonti, explica pas a pas com preparar la 'tartiflette', un plat típic de l’Alta Savoia, amb formatge Reblochon
La 'tartiflette' de El Refugi Alpí.

La 'tartiflette' de El Refugi Alpí.

La 'tartiflette' de El Refugi Alpí.

Núria Ventura Cardús
Laurent Chiaramonti, cuiner del restaurant El Refugi Alpí, amb la 'tartiflette'.

Laurent Chiaramonti, cuiner del restaurant El Refugi Alpí, amb la 'tartiflette'.

Laurent Chiaramonti, cuiner del restaurant El Refugi Alpí, amb la 'tartiflette'.

Núria Ventura Cardús
Actualitzada 20/02/2017 a les 20:53
El reblochon és un tipus de formatge originari del departament francès de l’Alta Savoia, a la vall d’Arly. És de vaca i la seva textura és tova, no cuita, i cremosa, amb petits foradets. Té una aroma força aspra però el gust és suau, afruitat i cremós. Compta amb una de les denominacions d’origen més antigues de França.

El seu nom ve del terme savoienc reblocher que volia dir agafar la mamella de la vaca per segona vegada. Els agricultors de la zona havien de pagar un impost en funció de la llet que produïen cada dia. Per estalviar-se’n una part, munyien la vaca una segona vegada quan queia la nit, d’estranquis. Era amb aquesta llet, lliure de taxes, que feien el formatge.

El reblochon és el formatge adequat per a preparar la tartiflette, el plat que proposa avui el cuiner d’El Refugi Alpí. És una recepta molt típica als Alps que es menja sobretot a l’hivern. Una recomanació del xef: queda bé acompanyat de vi blanc de Savoia.

RECEPTA: 'Tartiflette'

Ingredients:
1kg de patates
200g de bacó ibèric
200g de ceba
Un formatge reblochon
Dues cullerades d’oli d’oliva
Un gra d’all
Sal
Pebre

Elaboració:

1. Peleu les patates i talleu-les en cubs. Esbandiu-les i assequeu-les amb un drap net.

2. Talleu les cebes a rodanxes i la cansalada a làmines.

3. En una paella, escalfeu al foc una mica d’oli i fregiu-hi la ceba. Quan estigui lleugerament acolorida, afegiu-hi les patates i la cansalada i coure-ho tot junt. Salpebreu.

4. En una safata apta per al forn, fregueu-hi un gra d’all per la part inferior. Aboqueu-hi les patates, la ceba i la cansalada.

5. És el moment d’afegir el formatge reblochon per sobre. Es pot tallar una peça sencera per la meitat en horitzontal, de manera que quedin dues peces més primes. Poseu una d’aquestes peces sobre la preparació.

6. Amb el forn preescalfat a 180ºC, cogueu el plat durant uns 15 minuts. El formatge quedarà fos a sobre d’un deliciós plat ideal per a l’hivern.



 
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477