La carn artificial (II)

La producció de carn de manera artificial està creant un enorme debat ètic i moral amb importants repercussions econòmiques i socials

La carn artificial (II)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La producció de carn de manera artificial està creant un enorme debat ètic i moral amb importants repercussions econòmiques i socials.

Entre els arguments desfavorables destaquen:

  • Els riscos per a la salut no han estat investigats completament davant la ingesta d’un producte basat en la multiplicació cel·lular accelerada.
  • Encara que la carn conreada consisteix en cèl·lules de carn naturals, els consumidors podrien trobar desagradable un enfocament tan tecnològic de la producció càrnica. Si la carn conreada resulta tenir una aparença, sabor, olor, textura o una altra propietat diferent de la carn convencional, pot no ser comercialment competitiva davant d’aquesta darrera.
  • Alguns aliments, com el surimi, dissenyats per substituir altres aliments, són acceptats per les seves pròpies característiques de manera separada.
  • La producció de carn conreada és actualment molt cara (prop d’un milió de dòlars per produir un tros de 250 grams de vedella) i farà falta força inversió per aconseguir la producció a gran escala.
  • No s’ha presentat cap procés per produir carn in vitro sense l’ús d’antibiòtics per evitar infeccions, i conreada pot exigir l’ús d’hormones del creixement artificials.
  • Podria donar-se en un futur que el consum de carn convencional quedés relegat a les classes benestants i la carn sintètica fos un aliment per a les classes més baixes.

Pel que fa als defensors d’aquest tipus de carn, tenen també arguments sòlids:

  • Capacitat de produir una proteïna de qualitat a un cost baix.
  • Els defensors dels drets dels animals estan a favor de la producció de carn conreada perquè no té sistema nerviós i per tant no pot sentir dolor i no hi haurà necessitat de criar animals de manera extensiva per poder fer front a la demanda actual de carn.
  • Això reduiria la matança d’animals per a consum, ja que no seria necessari criar-los i engreixar-los per posteriorment sacrificar-los.
  • S’ha especulat que la carn conreada podria necessitar menys recursos i produir menys gasos d’efecte hivernacles i altres residus que la carn produïda de manera convencional.
  • S’ha suggerit que el procés de producció de carn conreada també pot disminuir l’exposició de la carn als bacteris i les malalties, amb menor risc de patir intoxicacions alimentàries.
  • La carn tradicional és un aliment nutricionalment dens que conté proteïnes, vitamines, minerals i altres nutrients importants i d’alta qualitat. S’ha estudiat de modificar el perfil lipídic de la carn per fer-la mes saludable, substituint greixos saturats per àcids grassos omega-3 com a benefici afegit.

El cultiu in vitro de la carn sembla que en un futur no gaire llunyà pot obrir un nou horitzó en la nostra alimentació, ja que a més a més pot resultar un incentiu per a altres sectors alimentaris com la fruita o el peix.

tracking