Les verdures, base de la nostra nutrició (I)

És temps de reprendre hàbits saludables, que potser s’han alterat durant les vacances d’estiu.

Les verdures, la base de la nostra nutrició.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Setembre! És temps de reprendre hàbits saludables, que potser s’han alterat durant les vacances d’estiu. Comença per planificar menús, fer una llista de la compra i omplir el rebost amb aliments sans. Un grup dels bàsics que no pot faltar és el de les hortalisses i verdures. Per què?

Les hortalisses i verdures actualment se situen a la base de la piràmide de l’alimentació saludable (anteriorment estaven en segon pla). Segons quina part ingerim podem distingir:

Arrels: pastanaga, xirivia, raves, nap…

Fruits: carbassó, carbassa, albergínia, pebrot, cogombre…

Bulb: all, ceba, porros, fonoll…

Flors: bròquil, coliflor, carxofa…

Fulles: espinacs, bledes, enciam…

La patata o el moniato tenen un perfil nutricional més semblant als farinacis, és a dir, més ric en hidrats de carboni, per tant no els inclouríem en aquest grups.

Per què n’hauríem de menjar més?

Perquè els estudis demostren un paper protector enfront de les malalties cròniques com la diabetis, les cardiopaties, el càncer, l’obesitat, etc. La composició nutricional que tenen explica part dels mecanismes protectors.

1. Tenen una gran densitat nutricional, tot i que el seu principal component és aigua i ens aporten poques calories, la gran quantitat de micronutrients, que les converteix en farmaciola vegetal.

2. Són una de les principals fonts de fibra, ajudant-nos a millorar el trànsit intestinal, combatre el restrenyiment, eliminar impureses i augmentar la sensació de sacietat.

3. Ajuden a obtenir les quantitats necessàries de vitamines (especialment folats, precursors de les vitamines A, C i K), i minerals destacant-ne el potassi i el magnesi.

4. La presència de fotoquímics, responsables dels colors i el gust de les hortalisses, amb gran efecte antioxidant, ens ajuden a lluitar contra la inflamació i a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars i alguns tipus de càncer.

La setmana vinent us explicarem quina és la quantitat recomanable de verdures que hauríem de menjar al dia i us donarem alguns consells per menjar-ne més.

tracking