Menjar sa per menys diners

Els aliments per "estalviar temps" poden ser més cars

Ens fan creure que els ultraprocessats són més barats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La societat espanyola d’endocrinologia i nutrició adverteix, segons els estudis, que les crisis econòmiques com la que vivim fomenten una alimentació poc saludable, especialment entre la població més vulnerable, amb més consum d’ultraprocessats de baix valor nutricional. Possiblement, perquè creiem o ens fan creure que són més barats! Menjar bé per pocs diners, SÍ que és possible. Només cal posar-hi més atenció, ser més hàbils, gestionar millor el que mengem i seguir els consells que tot seguit us indicaré:

1. Planificar els àpats: elaborar un menú setmanal (encara que sigui orientatiu), fer una previsió del que necessitem, i a l’hora d’escriure la llista de la compra anar revisant què tenim al rebost de casa, per evitar adquirir productes que ja tenim.

2. Escollir aliments de temporada i proximitat: estan a uns preus més assequibles, i encara més si els comprem a granel. També són més saborosos i nutritius.

3. Conservar i emmagatzemar bé els aliments: no sobrecarregar excessivament la nevera, ja que és més fàcil que ens quedin recipients arraconats i se’ns acabin fent malbé. Fer una bona rotació d’estocs i revisar les dates de caducitat sempre col·locant davant el producte més antic.

4. Els aliments per ‘estalviar temps’ poden ser més cars: plats precuinats, amanides envasades, certs congelats, arrossos instantanis… Fixa’t bé en el preu i en tot cas aprofita quan hi hagi ofertes.

5. Prioritza aliments sans i nutritius que estan bé de preu durant tot l’any: –Llegums: proteïnes vegetals de qualitat que combinades amb un cereal com l’arròs podem esdevenir un plat únic molt nutritiu. –Ous: econòmics, nutritius i molt versàtils a la cuina (en truita, remenat, durs, farcits…). –Fruits secs: greixos saludables, proteïna vegetal i concentrats de vitamines i minerals. Opta per unes avellanes, unes ametlles…, no cal unes nous del Brasil, en què els preus es disparen! –Peix: uns seitons, sardines o verat com a peix blau. En el cas del peix blanc, dona preferència a un lluç o bacallà enlloc de rap o llenguado, nutricionalment són equivalents. –Carns blanques com pollastre i conill: baixes en greixos i alta qualitat en proteïna. –Fruites i verdures: sempre de temporada.

6. Ajustar les quantitats al nombre de comensals: potser no cal posar tot un paquet de pasta o arròs a coure. Calcula el nombre de racions que realment necessitaràs. En el cas que et quedin sobres, reutilitza-les!

7.Posar en pràctica la cuina d’aprofitament o ‘trash­cooking’: què puc fer quan m’ha sobrat… –Pa dur: puc ratllar-lo i tenir-lo per arrebossar, o fer uns crostons de pa per posar dins una crema de verdures o una amanida. –Verdures restants: preparar un puré o trinxar-les amb uns allets. –Penques de bleda: bullir-les i saltar-les o posar-les a trossets en un potatge de llegums. –Fruita: compotes, macedònies, melmelades o batuts. –Carn, pollastre o peix: preparar unes croquetes, uns canelons, esmicolar dins un consomé… –Les espines de peix: per fer un fumet o una sopa. –Llegums: triturar-les i fer hummus o unes hamburgueses vegetals. –Ous: durs per enriquir plats o farcir-los, per fer un pa de pessic, un flam…

8. Els extres fan augmentar la factura: tots aquells capricis que no són imprescindibles, com la brioixeria, les llaminadures, els snacks salats, begudes ensucrades i alcohòliques… Procura evitar-los, tant per la butxaca com per la salut!

9. Utilitzar tècniques culinàries adients: millor una planxa, un bullit, un vapor o un guisat, que un fregit o arrebossat, en què s’utilitza molt més oli, encarint el producte.

10. Cuina a casa sempre que sigui possible.

*BERTA JIMÉNEZ

Dietista-nutricionista

Núm. col.: 0703

tracking