Les coques casolanes, a debat (I)

Canviar el sucre per un substitut serveix de poc

Les coques casolanes, a debat (I)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cada vegada és més habitual trobar a les xarxes cursos, webinaris, masterclass i similars de postres saludables, sense gluten, vegans, sense làctics i un llarguíssim etc. El reclam és sempre el mateix: poder menjar postres tradicionals en una versió saludable.

Repassem els ingredients d’una coca i els substituts proposats com a opcions saludables. Aquest producte està elaborat bàsicament amb farina, sucre, greix, ous i un lacti (o equivalent vegetal). Pot portar també fruits secs, fruita i alguna cobertura de xocolata o alguna crema.

Les versions saludables d’aquesta preparació proposen substituir els ingredients per altres de més adients (segons ens diuen):

  • Per substituir el sucre (sacarosa, sucre de taula de tota la vida): sucre integral o panela, dàtils o xarop de dàtil i tot tipus de xarops: auró, atzavara (agave), arròs, blat de moro, etc.

I què aconseguim amb aquest canvi? Doncs ben poca cosa, perquè nutricionalment tots són similars al sucre comú. Si donem un cop d’ull a la seva composició per 100 grams de producte veiem que són sucres. El dàtil ens aporta fibra, com a dada a destacar.

  • Per substituir la farina refinada: farina de blat integral, de sègol, de civada, d’espelta, de fajol (blat sarraí) o de cigró (aquests dos últims sense gluten), entre d’altres.

Si les farines són integrals o de gra complet tenen més contingut en vitamines, minerals i, sobretot, fibra. Les farines no refinades i moltes de manera més tradicional, a la pedra; conserven el germen del gra, on es troben els greixos, que són de qualitat.

Es recomana consumir cereals i derivats integrals pel seu efecte alentidor de l’entrada de sucre en sang.

La farina de cigró és interessant per la seva composició (llegum) quant a fibra, minerals, vitamines i proteïnes. A més, no conté gluten de manera natural.

  • Per substituir el greix: si la coca la fem a casa, el més habitual és utilitzar oli d’oliva. També podem utilitzar oli de gira-sol. Els més utilitzats en les receptes saludables són l’oli d’oliva i el de coco. Els dos tenen un perfil lipídic adequat.

Cal recordar que el greix és un aliment molt calòric i, al mateix temps, necessari. És molt important escollir bé els greixos que consumim.

La setmana que ve farem un repàs a les coques sense gluten i les opcions veganes, i esbrinarem si les diferents opcions que hem proposat són realment saludables.

tracking