Celiaquia i trastorns vinculats al gluten i blat (I)

Els aliments amb gluten representen una minoria

Celiaquia i trastorns vinculats al gluten i blat (I)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La malaltia celíaca és una intolerància permanent a les proteïnes del gluten. La ingesta de gluten provoca una reacció autoimmune que es tradueix en inflamació de la mucosa de l’intestí i possibles problemes d’absorció de nutrients.

El tractament per a aquesta malaltia és la dieta sense gluten i, en ser una intolerància permanent, aquesta alimentació ha de ser per a tota la vida. Val a dir que amb la dieta exempta de gluten es reverteixen tots els símptomes i la mucosa intestinal recupera la seva funcionalitat.

El gluten el conformen unes proteïnes presents al blat, responsables de l’elasticitat de la farina en el procés de fermentació del pa. Els blats que contenen gluten són: blat, ordi, espelta, sègol, KAMUT® i triticale.

A banda de la malaltia celíaca, el consum de blat i/o gluten pot ser responsable d’altres trastorns, com ara l’al·lèrgia al blat o la sensibilitat al gluten no celíaca. En tots els casos, els símptomes són similars i per tant cal acudir al metge per tal de realitzar aquelles proves necessàries per fer un diagnòstic correcte. Fins i tot altres patologies del sistema digestiu poden cursar amb una simptomatologia similar, cosa que fa imprescindible la valoració per part d’un professional de la medicina.

De quins símptomes estem parlant?

  • Símptomes digestius: dolor o malestar abdominal, canvis en la freqüència i/o aspecte de les defecacions, restrenyiment o diarrea (o ambdós, alternança, desordre), distensió abdominal (inflor), nàusees...
  • Altres no digestius: pèrdua de pes, fatiga, anèmia, dolors articulars, migranyes, etc.

Cal destacar la importància del diagnòstic correcte, i de seguir els consells de professionals. Un bon diagnòstic és molt important i cal recalcar que és imprescindible anar a un especialista si tenim simptomatologia persistent en el temps. Retirar el gluten abans de les proves diagnòstiques és un error, perquè la malaltia celíaca dona la cara quan hi ha exposició al gluten, i es podrien falsejar els resultats endarrerint el diagnòstic i tractament.

Tot i que inicialment el diagnòstic de celiaquia significa un trasbals per a la família, veurem que els aliments que contenen gluten són una minoria del conjunt de la nostra alimentació. Entre els aliments que NO contenen gluten, de manera natural, hi trobem:

  • verdures i hortalisses
  • fruites
  • tubercles
  • llegums
  • fruits secs
  • llavors
  • carn, peix i ous
  • llet i derivats
  • cereals sense gluten: blat de moro, arròs, mill, fajol (blat sarraí), amarant, quinoa, sorgo, teff, xia i llinassa.

La recomanació per a una dieta exempta de gluten és pràcticament la mateixa que per a la resta de població: consum majoritari de verdures, hortalisses, fruita, cereals integrals (en aquest cas sense gluten), fruits secs, llavors i llegums. Consum de carn i peix, sense processar, i ous. Evitant els productes ultraprocessats. De beguda, prioritzar l’aigua.

La setmana que ve us oferirem més consells i proposarem una recepta sense gluten.

tracking