Batuts saludables

És important que tinguem en compte que no cal afegir-hi sucre o edulcorant

Batuts saludables

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els batuts saludables són una bona opció per aprofitar les verdures i les fruites de temporada: albercocs, cireres, peres, síndria, meló, préssecs, nectarines, figues, prunes, raïm, pastanagues, tomàquet, carbassó, cogombres... Com hem dit en moltíssimes ocasions, però és important repetir, cal incloure cada dia un mínim de cinc racions entre fruita i verdura, per tant aquest tipus de preparacions ens poden ajudar.

Els batuts elaborats amb fruites i verdures els hem de considerar una font de micronutrients, com ara vitamines, minerals, antioxidants i fitonutrients; que són imprescindibles per gaudir d’una bona salut.

A part de fruites i verdures, als batuts hi podem afegir:

  • Per fer-los més energètics hi podríem afegir farina de civada, alvocat, dàtils, crema de cacauet, ametlla en pols, cacau en pols (a partir del 70%), llavors de lli o de sèsam...
  • Per fer-los més revitalizants podríem afegir-hi gingebre, maca en pols o algunes algues. –Per fer-los més proteics podríem afegir-hi iogurt, begudes vegetals, formatge fresc batut, skyr o un mòdul de proteïnes en pols (animal o vegetal).
  • Per aromatitzar-los podríem afegir-hi espècies com canyella, cardamom, cúrcuma...
  • Per fer-lo més freds i cremosos podríem afegir-hi fruita prèviament congelada a casa.

És important que tinguem en compte que quan elaborem un batut no cal afegir-hi sucre o edulcorant, podem endolcir-lo amb la fruita o fruita dessecada com orellanes, figues, nabius...

És millor un liquat o un batut? Depèn. És important considerar que quan elaborem un batut ho barregem tot, i no desestimem la fibra de les fruites i les verdures. I aquesta és més fàcilment digerible, perquè està triturada. La fibra és importantíssima, ja que és l’aliment dels bacteris que viuen en el nostre sistema digestiu. A més, ajuda a regular el colesterol i la glucosa, i també a mantenir-nos saciats i a regular el trànsit intes­tinal.

Dit això, us recomano alguns batuts saludables perquè us animeu a incloure aquest tipus de preparacions en la dieta:

  • Esmorzar: farina de civada (2 cullerades soperes), formatge fresc batut (1 cullerada sopera), un préssec, un dàtil (prèviament deixat en remull) i un got d’aigua. Li podríem afegir canyella en pols per sobre.
  • Mig matí (hidratant): pera (una unitat amb pell, sense l’os), un cogombre (pelat) i un got d’aigua. Se li poden afegir unes fulles de menta.
  • Tarda (energètic, abans de fer una activitat): plàtan (una unitat pelada), carbassó (una unitat pelada), remolatxa (un quart pelada) i un got d’aigua: li podríem afegir una cullerada de maca en pols.
  • Abans de sopar (aperitiu): tomàquet (1 unitat), pebrot vermell (mitjà unitat), ceba (1/4) i un got d’aigua. Li podem afegir oli d’oliva verge extra.
  • Com a primer plat (cremós): alvocat (1/2 unitat), pastanaga cuita (1 unitat), skyr (mitja unitat de sabor natural), un polsim de sal marina i li podem afegir brou de coure les verdures o aigua.
tracking